digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Halal kvalitet: 75 posto kupaca ima pozitivno mišljenje o halal proizvodima

Autor: Oktobar 19, 2017 0

U poslovnom smislu halal certifikat je pokazatelj da neka kompanija vodi računa o potrebama i očekivanjima svojih kupaca

Na kraju 2016. godine u Bosni i Hercegovini je bilo ukupno 74 halal certificirane kompanije. Od toga je 66 proizvođača hrane, lijekova i kozmetičkih proizvoda koje svakodnevno na tržište plasiraju više od 4500 različitih prehrambenih proizvoda. Činjenica da  halal konzumenti imaju na raspolaganju gotovo sve vrste proizvoda koji su im potrebni za pripremanje vlastite halal sofre, pokazuje koliko proizvođači ozbiljno razumijevaju i uvažavaju očekivanja konzumenata.  

“U početku proizvođači se nisu usuđivali da na proizvode stave halal znak, većinom iz predostrožnosti. Niko nije znao zasigurno kako će kupci reagovati, a dodatna otežavajuća okolnost bila je vezana za oznaku „garantovano bez svinjetine“, koja je uzrokovala pojavu proizvoda koji su imali deklaraciju „garantovano sa svinjetinom“. Da bismo razriješili ovu dilemu Agencija je provela istraživanje koje je pokazalo da približno 75 posto kupaca u našoj zemlji preferira ili ima pozitivno mišljenje o halal proizvodima“, kazao je za Preporod direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Amir Sakić. 

Neki od problema na tržištu vezani su za samonicijativno ispisivanje riječ halal na proizvodima ili ugostiteljskim ili prodajnim objektima. Agencija je u nekoliko navrata uspjela uklonitii takve natpise, ali se uvijek pojavljuju novi na drugim mjestima. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine