digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Krunica između DUHOVNOSTI i desničarskog populizma

Autor: Mirnes Kovač Novembar 06, 2017 0

Brojni mediji u regionu prenijeli su informaciju kako je prošlog mjeseca, tačnije 7. oktobra, 2017. godine molitvom “Krunica na granicama” (Rozaniec do granic) skoro milion katolika duž državne granice Poljske od 3.500 kilometara molilo za mir u svijetu da Poljska i Europa ponovno pronađu svoje kršćanske korijene i ne upadnu u provaliju sekularizma. Ovu inicijativu su podržale brojne javne ličnosti iz svijeta zabave i sporta Poljske, a podrška je stigla i od Poljske biskupske konferencije. Njen predsjednik Stanislaw Gadecki je kazao da je to najveća molitvena inicijativa u Europi, a krakovski nadbiskup Marek Jedraszewski je u propovijedi tog oktobarskog jutra naglasio kako je potrebno moliti da “Europa ostane Europa”. Poslije misa u 319 crkava vjernici su otišli do granice na oko 4000 dogovorenih položaja i molili Gospu da posreduje kod Boga da spasi Poljsku i svijet. I premijerka Poljske je slikom krunice na Twitteru pozdravila sudionike ove molitvene inicijative.
Odbrana Europe od islama?

Prema organizatoru ove inicijative SoloDiosBasta koja se i ranije optuživala za katolički fundamentalizam ova molitvena inicijativa je organizirana u povodu gotovo pola milenija od bitke kod Lepanta (7. oktobra, 1571.) kojom je na moru zaustavljen prodor Osmanskog carstva prema Zapadu. U narodu je ostalo vjerovanje da su slabije kršćanske snage pobijedile osmansku vojsku upravo zahavaljući molitvi krunice, te da je tom prvom velikom pobjedom kršćanske vojske protiv Osmanskog carstva zaustavljena islamizacija Europe. Neke radikalnije skupine poput Katoličkog edukacijskog centra CERC iz Sjeverne Amerike tvrde kako je današnja bitka protiv tzv. “Islamske države” nije nikakav presedan, već je ustvari nastavak te “najveće pomorske bitke u historiji” koja se vodila protiv Osmanlija i njihovog pokušaja da unište kršćansku dominaciju na Sredozemnom moru.
O ovoj temi upitali smo i Muhameda Jusića, savjetnika za medije reisu-l-uleme, koji drži da se islamofobija u Europi uglavnom manifestira spram siromašnih muslimana, a da takav slučaj nije kada se radi o bogatim arapskim klijentima. “U isto vrijeme dok smo čitali natpise o “Krunici na granicama” poljski mediji pišu o tome kako se Poljaci otimaju ko će udomiti studente iz Kuvajta koji studiraju na poljskoj Vojnoj Akademiji. Naime, Kuvajt je poljskim porodicama koje prime kadete da žive u njihovim domaćinstvima radi iskustva življenja u drugačijim kulturama, ponudio naknadu od 2.000 EUR mjesečno po kadetu. Ovo je samo najsvježiji primjer kako novac mijenja i nekada nepremostive razlike, ali i pokazatelj nekršćanski i nehumanih svjetonazora koji osvajaju Europu, a na koje ukazuju i neki europski kritičari,” kazao nam je Jusić.

Cijeli tekst

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine