50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Otvorena konferencija o porodici

Autor: April 18, 2018 0

Jutros je u Sarajevu počela jednodnevna konferencija „Roditeljstvo – podrška i izazovi“ koju pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića organizuje Uprava za vjerske poslove u saradnji sa Kantonalnom javnom ustanovom „Porodično savjetovalište“.

„Problem današnjeg čovjeka, našeg biološkog i duhovnog opstanka, leži upravo u pitanju porodice i roditeljstva. Skoro svi govorimo o krizi porodice i strahujemo za njenu budućnost. To je postalo opće mjesto naših razgovora. Kriza u porodici je sociološki povezana s činjenicom da je u našoj kulturi, koju smo gradili skoro čitavo stoljeće, odsutan princip koji se više ne može podvrći provjeri, usljed propasti vrijednosti na kojima počiva život. U ideji materijalizma čovjek ne postoji. Postoji samo funkcija čovjeka. Učenje o čovjeku, kao biološkoj jedinki, udaljilo nas je od suštine našeg bića. Čak i danas, kada govorimo o krizi u porodici, isključivo govorimo o rađanju, kao biološkom procesu; govorimo o statistici. A naš problem nije statistika, nije to nikada ni bila, osim onda kada smo odlučili da se s pozicije lažne moći, umišljenosti i uobraženosti konfrontiramo s mudrošću Stvoritelja, koji zna tajnu stvorenog svijeta“, kazao je između ostalog na jutrošnjem otvaranju konferencije reisu-l-ulema Kavazović.

Na otvaranju konferencije prisutnima se obratio i ministar civilnih poslova BiH dr. Adil Osmanović:

- Bosanskohercegovačka porodica je danas je dio naše svakodnevice koju skoro i ne primjećujemo. To s se može reći za one koji žive u porodičnoj radosti i nemaju posebnih problema. Porodicu daleko više osjećaju oni koji se bore s njenim velikim prisustvom koji ih guši ili sa njenim djelimičnim ili potpunim odsustvom, koje ih čini nesigurnim i inferiorinim u svakodnevnom životu. Najčešće nisu u prilici da razmišljaju o porodici, jer su praktično njome zaokupljeni… Događaji iz naše prošlosti, uslijed ratnih dešavanja, prisilne migracije, genocida, etničkog čišćenja, siromaštva te promjene koje se svakodnevno odvijaju velikom brzinom neminovno ostavljaju značajne posljedice na porodicu. S pravom se može konstatovati da je današnja bosanskohercegovačka porodica daleko više izložena izazovima nego druge savremene porodice, što joj otežava da ispuni svoju funkciju u savremenom društvu“, kazao je između ostalog ministar Adil Osmanović.

Direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret Abdibegović obratio se u ime organizatora:

- Konferencija se ogranizuje shodno potrebama vremena i društvenim prilikama i na fonu je zaključaka prve konferencije. Izražavam zahvalnost Reisu-l-ulemi na pokroviteljstvu današnjoj konferenciji kao i svim uvodničarima koji su iskazali spremnost da danas našoj javnosti prezentiraju, iznesu stavove, mišljenja, viđenja i zapažanja, analize i preporuke te da zajednički dođemo do zaključaka. Bračna zajednica, porodica, ima ključnu ulogu u očuvanju ljudskog roda, poroda i harmoničnog života na zemlji, istaknuo je u uvodnom obraćanju direktor Abdibegović.

U ime suorganizatora KJU „Porodično savjetovalište“ se obratio direktor Senad Alić:

- Želim se zahvaliti Islamskoj zajednici što nas je pozvala da budemo suorganizatori ove konferencije i da kao institucija pružimo doprinos afirmaciji značaja roditeljstva. Svakodnevni primjeri oko nas govore nam o promjenama koje se dešavaju u našim porodicama te da je na te pojave potrebno reagovati“, kazao je direktor Alić.

Kako su istakli organizatori, ovo je druga po redu konferencija ove vrste na kojoj će izlagači biti eminentni stručnjaci iz oblasti teologije, sociologije, medicine, pedagogije, ekonomije, prava i statistike. Konferencija je izraz zabrinutosti, odgovornosti i potrebe ukazivanjana pozitivne tokove ali i na anomalije i devijacije i devijantne pojave u našem društvu.

Također treba dodati da se na konferenciji očekuje prisustvo muftija, direktora uprava, dekana islamskih fakulteta, direktora medresa, rukovodioca ureda, direktora ustanova, glavnih imama te koordinatorica za brak i porodicu muftijstava i medžlisa.

Program konferencije možete pronaći ovdje.

 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija