50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Australija: Večer Kur'ana u džematu Adelaide

Autor: Septembar 21, 2018 0

Septembar 2018. godine označio je početak Nove 1440. hidžretske godine. Kao početak jednog novog vremenskog perioda, početak godine je prilika za retrospektivu proteklog ali i za nijet i zalaganje da popravimo svoje stanje i u individualnom i u društvenom smislu. Možemo sami sebi postaviti bar neke, naizgled male korake koji će nas voditi željenom cilju, a to je da budemo bolji, kako u duhovnom tako isto i u društvenom pogledu.

Uvijek ima prostora za djelovanje, možemo pojačati našu vezu sa Uzvišenim Stvoriteljem kroz redovne ibadete i dovu. Možemo pomoći drugima i zajednici muslimana uopće kroz organizaciju i naše sudjelovanje u društvenim aktivnostima. Ne mora to biti neki veliki projekat, ni na ličnom ni na društvenom polju. Allah dž.š. nagrađuje svako dobro djelo. Može ono biti malo u našim očima, ali može podstaknuti i nekog drugog da učini dobro djelo, te dovesti do višestrukog dobra. Tako i naizgled malo dobro djelo može ustvari biti mnogo veće nego što mislimo da jeste. Allah Svemogući zna najbolje.

Nova 1440. hidžretska godina u Bošnjačkom Mesdžidu Adelaide započela je tako jednim događajem, održana je večer Kur’ana. Iako je i sama činjenica da se učio Uzvišeni Kur’an to veče itekako velika s aspekta ibadeta, iz ugla džematlije, odnosno posmatrača i slušaoca, ova noć je bila posebno znakovita i umilna za dušu i uši. Ovu noć u Bošnjačkom Mesdžidu Adelaide Kur’an su učili imami svih adelaidskih džamija i mesdžida i još nekoliko učača, njih sedam. Kur’an je i ovom prilikom kao i prije 1440 godina ujedinio bratska mu’minska srca i svojom Kur’anskom istinom i Božanskim emerom okupio i arape, i Turkmene, i Egipćane, i Turke, i Australce, i Talijane, i Bošnjake u jedan džemat. U malom Bošnjačkom Mesdžidu u Adelaidu, kako to veče u svom obraćanju reče profesor Muhammed, skupio se ummet. Domaćini, bošnjačke džematlije bile su ponosne što se baš u njihovom mesdžidu održala ova, za adelaidske prilike prva ovakva Noć Kur’ana. 

Učači su bili: Imam Riyad Er-Rifai- Omar Bin Al Khattab Džamija - Marion, Imam Abdusselam Abdul-Ganijj- Abu Bakr As Siddiq Džamija- Vandana, Imam Hejtem Al-Kubara- Gradska Džamija Adelaide, Imam Mohamed Al-Sayed- Australijski Islamski Koledž Adelaide, Profesor Mohammed Abdalla- Univerzitet Južne Australije, Brat Davud PerrottaImam Rijad Jazvin- Bošnjački Mesdžid Adelaide. 

Članovi omladinskog hora Bošnjačkog Mesdžida “Halka” su učenjem tekbira, salavata i ilahija na svojstven način dali doprinos te noći. Bio je ovo vrlo uspješan početak Nove hidžretske godine u Bošnjačkom Džematu Adelaide.Nije ovo bio samo program za novu hidžretsku godinu, nije ovo bilo ni neko tradicionalno podsjećanje na hidžru, nije ovo bila obična noć u džematu, bila je ovo manifestacija Kur’ana, prezentacija islamskog zajedništva, ispoljenje muslimanskog bratstva i materijalizacija zajedništva, želje, htijenja i rada imama, džematskog odbora i džematlija. 

Ideja za ovo adelaidsko prvo ovako osmišljeno zajedničko učenje Kur’ana potekla je od imama Bošnjačkog Mesdžida Rijad-efendije koji se potrudio da animira sve adelaidske imame i dogovori njihovo učešće u programu, te svesrdno preuzme i gotovo cjelukupnu promociju, organizaciju i realizaciju  ove Veceri Kur’ana. Imama, koji je za otprilike pola godine od kako je doputovao u Adelaide i započeo svoju imamsku ulogu, realizovao najveći dio ciljeva džemata, zapisanih u ugovoru o radu imama: u Bošnjačkom Mesdžidu svakodnevno se u džematu klanja svih pet vakata namaza, redovna mektebska pouka subotom, ali i po potrebi, želji i izraženom interesu pojedinaca imam je na raspolaganju i u svako drugo vrijeme, učenje arapskog pisma - sufare, a i Kur’ana za odrasle, redovna predavanja, oformljeni omladinski hor Halka, a i druga omladinska druženja, kelime-i tevhid i zikr, džuma namaz i hutba kojoj u sve većem broju prisustvuju, ne samo Bošnjaci. Takođe, redovno se prigodnim programom obilježavaju značajni datumi islamskog kalendara, ali i oni vezani za našu domovinu, od sjećanja na zločine i genocid, do tradicionalnih bošnjačkih adeta. Pored hatme tokom ramazanske mukabele poklonjenje na dan šehida pred duše svih bosanskih šehida, imam je skupa sa džematlijama proučio hatme i za šehide Srebrenice i Prijedora, s polaznicima vjerske pouke i omladinskog hora održao akademije o ramazanu i dva bajrama, a s adelaidskim imamima obilježi hidžru u noći Kur’ana. 

Molimo Dragog Allaha dž.š. da nagradi ovog mladog imama, sve učače i sve one koji su na bilo koji način doprinjeli organizaciji i realizaciji ove manifestacije, a i sve one koji su se odazvali i bili prisutni u Bošnjačkom Mesdžidu.

Uz iskrene čestitke svim muslimanima za Novu 1440. hidžretsku godinu, molimo Allaha dž.š. da ova Večer Kur’ana bude jedno od onih dobrih djela koje će proizvesti lančanu reakciju dobra na dobrobit svih muslimana, a i svih Bošnjaka Adelaida. Da nam se uz vjere naše uže bratska srca združe, pa da jednom odahnemo, rahat živimo i mrijemo. Da nam svima Milostivi Gospodar ukaže na pravi put, da izbistri nijete i učvrsti korake: i imamu i džematlijama i svim dobronamjernim, na putu dobra, amin!

 

 

 

 

 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija