Jubileji: 50 godina Medžlisa Pula

Medžlis Islamske zajednice Pula je zajedničkim iftarom za 500 postača, 11.5.2019.g. / 6. Ramazana 1440.g., u hotelu Brijuni-Pula obilježio 50 godina od svog osnutka. U prepunoj dvorani koja je postala premala za sve postače ozvanjale su postačke dove i zahvala Allahu dž.š. na omugućavanju obilježavanja ovog događaja.

Uz članove Islamske zajednice obljetnici su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti, županijske vlasti, članovi Sabora HR, članovi mešihata, članovi Sabora IZ u Hrvatskoj, predstavnici manjina, rukovoditelji u različitim institucijama, Imami, muallime i dr., te se posebno zahvaljujemo na dolsku: Šefu muftijinog kabineta i presjedniku Islamske zajednice ZagrebNermin ef. Botonjiću, zamjenici župana gosp. Sandru Ćakić-Kuhar, g. Roberta Cveku - zamjeniku gradonačelnika Pule, dekanu pulskog Dekanata Porečko Pulske biskupije vlč. Milanu Mužini u ulozi izaslanika biskupa g. Dražena Kutleše, pravoslavnom parohu Pulsko-Perojskog -  g. Goranu Petkoviću, pastoru Adventističke Crkve u Puli  g. Miia Havranu  i vođi misije Adventističke Crkve u Puli g. Janku Žufiću, rukovoditelju Centra za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj g. Aldinu Dugonjiću, voditelju Pravne službe Mešihata i Predsjednika upravnog odbora humanitarne organizacije ‘Zirat’  g. Berminu Meškića te ovjekovječenom prijatelju Medžlisa Islamske zajednice Pula saborskom zastupniku g. Vejku Kajtaziju.

Na svečanosti je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Pula Esad ef. Jukan u svom emotivnom govoru podsjetio sve prisutne na sami događaj osnivanja Medžlisa Islamske zajednice Pula te pomoći koju je učinila Adventistička crkva u Puli (ustupila crkvu za održavanje Osnivačke skupštine) te naglašavajući stanje koje su imali muslimani  u trenutku svog osnivanja te današnje stanje muslimana na području grada Pule.

Predsjednik Izvršnog Odbora MIZ Pula g. Abdulah Nesimi je pak u svom govoru naglasio potrebu rješavanja dodjeljivanja zemljišta za Islamski centar u Puli.

Na kraju svečanosti dodjeljena je vakufnama Fadilu Modronji koji je u svoje ime i ime obitelji Modronja uvakufio (donirao) 9 000 m2 zemljišta. Molimo Allaha dž.š. da nagradi obilatim nagradama cijelu obitelj Modronja.

Svečano obilježavanje 50 godina od osnutka Medžlisa Islamske zajednice Pula završeno je klanjanjem teravih namaza i prijateljskog druženje do sehura. 

Kratka povijest Medžlisa Pula

“Dragi naš hadži reis ef.! Nakon moga prošlogodišnjeg prijema kod Vas u dane Ramazani-šerifa i našega razgovora, a u vezi osnivanja I.V.Z u Puli, tada sam se obvezao da ću tu akciju pokrenuti, a Vas lično o uspjehu te akcije obavijestiti. Da Vas ne bih smetao u Vašem preobilnom radu, nisam htio da Vam pišem o početku rada, ili toku rada, nego sam čekao dok cijela akcija ne dođe do vlasti i ozakonjenja započete akcije. Danas, hadži reis-ef., mogu da Vas obavijestim da je zamisao i akcija oko osnivanja I.V.Z u Puli uspjela, te se Komisija za vjerska pitanja pri općini Pula, a i sam predsjednik općinske skupštine, složili i pristali na osnivanje jednog takvog tijela. U prilogu Vam dostavljamo dopis, iz koga se vidi, u kraćim crtama, naš rad do sada i na kakav smo način sve to postigli...”

Ovo je bio citat jednog zanimljivog pisma sekretara “Osnivačke skupštine Odbora Islamske vjerske zajednice za Istru – Pula” Hamdije Sarije, soboslikara, kako je samoga sebe potpisao, nastanjenog u Puli koje je uputio Hadži Sulejmanu ef. Kemuri, tadašnjem reisu-l-ulemi Islamske zajednice u SFRJ.

U nastavku je pisma naglašena zamolnica da vrhovni poglavar muslimana u Sarajevu primi našeg predsjednika Džemali ef. Šehua i da porazgovaraju o daljnjem radu. Tako je, zvanično, 11. svibnja 1969. godine održana Osnivačka skupština Islamske zajednice u prostorijama Adventističke crkve. Do tada muslimani u Puli su svoje vjerske obrede obavljali po obiteljskim kućama i u stanovima. U jednom dokumentu stoji podatak da je godine 1965. (mjesto Galižana) vjersku pouku pohađalo tridesetero djece u obiteljskoj kući Sulejmana Crnovića.  Vjerska pouka obavljana je i na drugim mjestima, primjereno postojećim mogućnostima i okolnostima. 

Utemeljitelji Islamske zajednice za Pulu i Istru bili su: šejh Džemali Šehu, Nezir Jažić, Hasan Huskić, Adem Ramić, Hamdija Sarajlić, Asim Obić, Asija Huskić i dr.

Iza prvoga predsjednika Odbora Islamske zajednice u Puli šejha Džemala Šehua, doći će Hasan Huskić, zatim Nevruz Šehu, zatim Fuad Botonjić kasnije Nijaz Kadrić, pa Mujo Jukan, Midhet Ganibegović, Ibrahim Hundur, Mirsad Kugić, Atif Softić sve do aktualnoga predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Pula gospodina Abdulaha Nesimija.

Tijekom cijele 1969. godine poslano je više pisama nadležnim tijelima u Puli da se konačno riješi pitanje dodjeljivanja prostorija islamskim vjernicima. Prvo pismo upućeno je već osam dana nakon Osnivačke skupštine Odbora Islamske vjerske zajednice za Istru – Pula. Međutim, u odgovoru Općinskoga zavoda za komunalne poslove i urbanizam u Puli, koje je potpisao referent Momčilo Žarković, između ostaloga, stoji: “U vezi Vaše molbe za dodjelu poslovnih prostorija u Puli, za vršenje Vaše djelatnosti, obavještavamo vas da smo Vaš problem smještaja ozbiljno shvatili i isti ćemo nastojati riješiti kada ovaj Zavod bude imao mogućnosti...”

Pokazalo se da Zavod za urbanizam i komunalne poslove u Puli za to nikada neće imati nikakvih mogućnosti, pa se pristupilo kupovini kuće za potrebe Islamske zajednice u Sarajevskoj ulici, koja je preuređena u mesdžid. Nije se imalo dovoljno novca i tražile su se donacije ili pozajmice od drugih odbora Islamske zajednice.

Pomoć je stigla iz Zagreba, Sarajeva, iz bosanskokrajiških odborā, odsvuda odakle je pomoć tražena. Nakon što se uvidjela nedostatnost prostora u Sarajevskoj ulici za nesmetanije djelovanje Islamske zajednice u Puli, godine 1984., na inicijativu tadašnjega predsjednika Starješinstva Islamske zajednice za BiH, Hrvatsku i Sloveniju prof. dr. Ahmeda Smajlovića, kupljena je nova, mnogo veća kuća, u samom središtu Pule, u ulici Leonarda da Vincija, na br. 11, gdje je i danas smješten Medžlis Islamske zajednice Pula. U Vodnjanu nedaleko od Pule postoji i drugi mesdžid koji su podigli tamošnji džematlije, kojih je u ovom mjestu poveći broj.

Muslimani grada Pule prevazišli su i ove prostore te je u tijeku pripreme za izgradnju Islamskog centra koji bi zadovoljio potrebe muslimana ovog područja. Islamska zajednica Pule jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja ima i svoje vakife. To su: Ramadani Evzal, Nafi i Nijaz Kurteši, Adem Ramić, Ramo Redžić, Alija Ključo, Fadil Gračić, Halil Jukan, Nijaz Kadrić, Fuad Botonjić, Hajrudin Botonjić, Nezir Jažić  i Omer Bilajac.

U Domovinskom ratu poginulo je, diljem hrvatskih ratišta, osam Puležana-muslimana. Od velikog broja pulskih muslimana, sudionika Domovinskoga rata, njih 37 su ratni vojni invalidi. Početkom rata, među dragovoljcima se našlo i 370 Puležana-muslimana.

Islamska zajednica u Puli nije imala odmah stalnoga imama, nego su ovamo dolazili povremeno imami u mirovini, ili učenici Medrese iz Sarajeva. Tako su imamsku dužnost prvi obavljali učenici Gazijine medrese Mustafa ef. Sjenar, Ishak ef. Alešević, Osman ef. Pekarić i dr. Prvi imam je bio rahmetli hadži Bećir ef. Jahić, kao umirovljenik. Poslije njega je došao za stalnog imama Mustafa ef. Omerdić. Nakon njega za imama dolazi umirovljenik Ejub ef. Kabil pa Sulejman ef. Huskić. Godine 1982. za stalnog imama dolazi Muharem ef. Šabić. Poslije njega za stalnog imama dolazi Asim ef. Aždahić. Nakon Asima ef. Aždahića, za imama dolazi Sejfulah ef. Hodžić. Pored njega, imamsku je dužnost obavljao Malik ef. Šljivo, nakon njega Vahid ef. Hadžić. Na imamsku službu stupa Esad ef. Jukan, koji i trenutno obnaša dužnost glavnoga imama. Dvije godine kasnije zajednica upošljava još jednoga imama - Omera ef. Omanovića. Poslove muallime obavljale su Zumreta Djedović, Samira Šljivo, Suada Hadžić, te trenutne muallime Sadžida Jukan,  Minela Omanović i Nermina Ahmetović-Mešanović.  Jedan od najvećih postignuća ovoga Medžlisa jest činjenica da je iz Medžlis Islamske zajednice Pula do sada završilo sedam učenika medresu “Dr. Ahmed Smajlović” u Zagrebu, te da su sadašnji imami ovoga Medžlisa porijeklom iz Pule. To je bio san i osnivača Islamske zajednice Pula, dalekih šezdesetih godina prošloga stoljeća, da jednoga dana imaju imame koji su rođeni u Puli. 

Ono što je predstavljalo najveći problem pulskim muslimanima je nedostatak grobne parcele za ukop muslimana. I pored svih nastojanja kod gradskih vlasti, taj problem je nedavno riješen.

Medžlis Islamske zajednice u Puli, jedan je od najvećih u Hrvatskoj, ističe se brojnim aktivnostima. Ima izvrsnu organizaciju vjeronauka, i u školama i u mektebu. Na džumama i bajramskim svečanostima okuplja se veliki broj džematlija. I druge vjerske svečanosti su dobro posjećene. 

Od ukupnog broja stanovnika Pule čine 5,70% . Mahom su Bošnjaci, ali ima i veći broj Albanaca, Roma i pripadnika drugih nacionalnosti. Medžlis Islamske zajednice Pula obuhvaća nekoliko gradova te nekoliko općina te zbrojem gradova i općina Medžlisu Islamske zajednice Pula gravitira preko 5000 muslimana.

Zbog velikog broj članova Medžlisa Islamske zajednice Pula pokrenut je prije 10 godina projekt izgradnje Islamskog centra u Puli koji bi zadovoljio svim potrebama muslimana, za koji se nadamo ako Bog da će u što kraćem roku  biti realiziran.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija