digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Houston: U toku izgradnja najjužnije bošnjačke džamije na američkom kontinentu

Autor: A. Velić Maj 18, 2019 0
U najvećem gradu američke države Teksas svoju nafaku pronašlo je na stotine bošnjačkih porodica. Svaka od ovih porodica ima svoju priču, svoju sudbinu i svoj put, koji ih je doveo do ovog velikog američkog grada.
U Houstonu su formirali svoju zajednicu - svoj džemat, u sklopu kojeg organizaraju brojne vjerske, kulturne, kao i različite društvene aktivnosti. 
 
Prije nekoliko godina Bošnjaci iz Houstona kupili su plac sa nekoliko objekata i pratećih sadržaja. Ova lokacija, u kojoj se danas nalaze mesdžid, društvene prostorije, imamska kuća, teren za futbal, mjesto je susreta svih Bošnjaka iz Houstona i okolnih mjesta, kao i drugih muslimana. 
 
Nedavno su započeli i svoj veliki hajr projekat - izgradnju bošnjačke džamije u Houstonu. Biće to uz Božiju pomoć najjužnija bošnjačka džamija, na kojoj će se ezani učiti i kandilji paliti, na američkom kontinentu. 
IMG e4aa556d76e027a7c7a48fbdc87152c6 V
 
Prije dvije godine u ovaj džemat došao je iz Zenice vrijedni i čestiti imam Edin ef. Alija sa svojom porodicom. Preuzimajući posao imama džemat se probudio i preporodio. 
 
Hvala dragom Bogu u Hosutonu se odvija kvalitetan vjerski život, mektebska nastava kako za djecu tako i za odrasle održava se redovno. U skorije vrijeme najavljuje se i formiranje Mreže mladih Houston kao i prvog omladinskog hora ilahija i kasida.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine