digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Njemačka: Održana Centralna mevludska svečanost Medžlisa NRW

Autor: Amer Mehmedović Decembar 07, 2016 0

Povodom dolaska 12-tog Rebi'ul evvela u Wittenu je u Subotu 03. Decembra održana centralna Mevludska svečanost na medžlisu Düsseldorf - NRW. Pokrovitelj ovoga mevluda je bio Mešihat IZ Bošnjaka u Njemačkoj u saradnji sa glavnim imamom Medžlisa Düsseldorf. 

Izvođači programa su bili naši poznati učači Kur'ana i ilahija, imami iz Hanovera, Bremena, Osnabrücka, Würzburga, Wiesbadena, Kaknja (BiH),Dortmunda, Kölna, kao i jedan dio imama iz drugih džemata NRW-a. Na početku programa je imam domaćin Ruvejd ef. Jahić poselamio skup i zaželio dobrodošlicu prisutnima. Rekao je da je džemat Witten počašćen da bude domaćin ovog centralnog Mevluda, koji se po prvi puta održava od 2010-te godine, a pauza organiziranja godišnjeg mevluda je uslijedila zbog gradnje nove džamije. Ruvejd ef. je najavio da će voditelj daljeg mevludskog programa biti glavni imam Medžlisa Düsseldorf Mehmed ef. Jakubović.

U svome uvodnom obraćanju Mehmed ef. je predstavio goste i izvođače mevluda kao i novi koncept samog programa. Spomenuo je da mu je zadovoljstvo što se ovaj centralni Mevlud održava uovom novom objektu, da je sama atmosfera u prostoru džamije svečanog karaktera i da ne krije emocije zbog prisustva velikog broja gostiju na ovom mevludu. Bilo je zadovoljstvo prisustvovati ovom mevludu i slušati učenje Kur ‘ana, ilahija, salavata kroz divne glasove izvođača. Poučan vazu nasihat je održao Kemal ef. Salihović imam iz Osnabrücka. 

Nova witenska džamija je bila popunjena svojim gostima, a pored džematlija Wittena na mevludu je bilo puno i musafira iz susjednih džemata iz NRW-a, kao i gostiju iz Bremena, Hanovera, Mainza, Wiesbadena…

Oni koji su se prvi puta susreli sa ovom divnom novoizgradjenom džamijom nisu krili zadovoljstvo njenom ljepotom i ukrasima. Džemat Witten se pokazao kao izvrstan domaćin, priredivši za sve goste zajedničku večeru. Druženje i sijelo nastavljeno je u prostorijama ovog džemata i poslije večere.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine