digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Penzberg: Mevlud na pet jezika

Autor: M.K. Decembar 24, 2016 0

U Islamskom centru u Penzbergu održano je niz prigodnih programa kojima je obilježen dan rođenja Poslanika, a.s. U subotu, 10. decembra, nakon jacije namaza mevludski program su na više jezika izveli polaznici mekteba ovog multinacionalnog džemata.

O značaju mevluda i njegovog obilježavanja, ali i aktivnog učestvovanja mladih prije nastupa mladih govorio je imam džemata hafiz dr. Benjamin Idriz. Inače, osam različitih nacionalnosti pohađa mekteb u ovom džematu, a za ovu priliku su pored čitanja kur'anskih ajeta i hadisa, te njihovih prijevoda na njemački priredili i mevludske recitacije, te ilahije na arapskom, bosanskom, njemačkom, turskom i albanskom jeziku. "Želimo da se mladi kroz učešće u ovim programima lično identificiraju sa porukama koje pripremaju i izvode, te da im učešće u mevludskoj svečanosti na svojevrstan način bude još čvršća veza sa njihovom vjerom i našim džematom," kazao je hafiz dr. Idriz.

Jedna od posebnosti ovogodišnje svečanosti obilježavanja mevluda u Penzbergu bila je i želja Nijemca Franka Rose da javno izgovori šehadet i prihvati islam. To je i učinio pred imamom Idrizom koji mu je kao poklon uručio primjerak Kur'ana, a novi član džemata Penzberg odsada će se zvati Faruk. Prisutne džematlije su sa oduševljenjem pozdravile ovaj njegov čin, posebno zato što je prihvatanje islama učinio na dan mevluda.

Nakon mevludske svečanosti za bošnjački dio džemata bilo je organizirano predavanje na kome je o stanju Ummeta danas govorio gost iz Sarajeva mr. Mirnes Kovač. Također, sutradan, u nedjelju, 11. decembra, Islamski centar Penzberg u povodu obilježavanja mevluda za svoje džematlije turskog porijekla organizirao predavanje uglednog turskog teologa prof. dr. Mehmeta Okuyana koji je govorio o izazovima tumačenja Poslanikovog, a.s. sunneta u savremenom dobu.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine