digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U džematu Tuttlingen održana prva svečana donatorska večera

Autor: Januar 25, 2017 0

U subotu, 21. januara 2017. godine, u Auli Immanuel Kant gimnazije u Tuttlingenu, održana je Prva svečana donatorska večera za džemat Tuttlingen, sa simboličnim nazivom „Zajedno za bolje sutra.

Cilj donatorske večere bio je skupiti novčana sredstva za nastavak druge faze renoviranja džematskih prostorija, a koje su, podsjećamo, vrijedne džematlije džemata Tuttlingen otkupili 2013. godine. Iako je mjesec januar hladan mjesec, a poznat i kao mjesec sa najviše finansijskih izdataka za svakog pojedinca, ipak su se džematlije i prijatelji džemata Tuttlingen srdačno odazvali, i pokazali da im je stalo do džemata i da žele doprinijeti da džemat uspije u svim projektima koji slijede u narednom periodu.

Omladina džemata Tuttlingen na visini zadatka

Omladina džemata Tuttlingen na visini zadatka

 

Nakon riječi dobrodošlice i kraćeg podsjećanja na vrijednost vakufa, predsjednik džemata, h. Ilijas Cernica, nije krio oduševljenje odzivom na ovu svečanost, te je iskoristio ovu priliku zahvaliti se svim džematlijama i na dosadašnjem učešću u džematskim akcijama. Džematski imam, prof. Salem-ef. Hurić, svoj govor utemeljio je na hadisu Božijeg Poslanika, a.s.: „Ko sagradi džamiju radi Allaha (postizanja Njegovog zadovoljstva), Allah će njemu sagraditi kuću u Džennetu.“, te je sve prisutne počastio i stihovima nove kaside koju je napisao h. Dževad Ibrahimović iz džemata Zürich, a koji glase: „U Džennetu ako želiš dvorac sjajni poput zvijezda, ti sagradi mesdžid mali, makar poput ptičijeg gnijezda“. Dok su prisutni uživali u specijalitetima koje je za ovu večer pripremio restoran „Bosporus“ iz Villingen-Schwenningena, a koji su i opravdali ukazano povjerenje, za zabavni dio programa pobrinula se vrijedna ekipa benda Noćne ptice i Sulejmana Kujevića, kao i specijalni gost večeri Hajrudin Udvinčić – Hazre.

Nakon svečane večere upriličena je promocija 6 novih zlatnih vakifa (koji su do sada donirali iznos veći od 3.000 €), sa kojima je broj zlatnih vakifa porastao na 16, a dodijeljene su i zahvalnice svima onima koji su u dosadašnjem dijelu renoviranja džematskih prostorija učestvovali sa materijalnim sredstvima ili fizičkim radom.

Očekivan broj posjetilaca

 

Konačno, uslijedio je i centralni dio manifestacije a to je donatorski dio u kojem su, uz Božiju pomoć, prikupljena novčana sredstva u iznosu od oko 15.000€, koja će biti dobar temelj za nastavak radova na renoviranju objekta. Kako to obično i biva, da šlag dolazi na kraju, svojim dolaskom na ovu manifestaciju iznenadivši i domaćine a i sve prisutne, glavni imam medžlisa Stuttgart, prof. Enver-ef. Pašalić, prenio je selame od čelnika Mešihata IZBNJ, gosp. Edina Atlagića, predsjednika, kao i prof. Paše-ef. Fetića, muftije, koji su taj dan imali redovnu sjednicu Mešihata i bili spriječeni da prisustvuju ovoj manifestaciji.

 

Opširnije u printanom izdanju Preporoda

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine