digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bošnjaci u Njemačkoj bogatiji za još jedan vakufski objekat: Prijem i podjela vakufnama u džematu Kamp-Lintfort

Autor: E.K. Januar 23, 2017 0

U subotu 14.01.2017. godine, u džamiji u Kamp-Lintfortu upriličen prijem i podjela vakufnama vakifima za period 2006-2016. godina.

Poslije jacije namaza imam džamije, Mustafa ef. Klanco, je pozvao prisutne da prouče Fatihu pred duše vakifa koji su preselili na ahiret. Potom je imam džemata Kamp-Lintfort, Dževad ef. Isaković, ukratko ukazao na značaj vakufa i uvakufljavanja kao i dunjalučka i ahiretska fajda od vakufa. Predsjednik džemata h. Mustafa Mašić je ukratko dao presjek urađenog u posljednjih deset godina: Otplaćena vakufska kuća, modernizirana čajdžinica, abdesthana, šadrvan …..zahvati u stanovima..itd. Ukupan broj vakifa koji su uvakufili hiljadu i više € je 62. Danel Šekić je uvakufio 10.500,00 €, zatim slijedi Ženska sekcija džemata sa 10.000,00 €… 

Izaslanik muftije IZBNJ, Paše ef. Fetića, Omer ef. Sarajlić, imam iz Dortmunda, je u nadahnutom i emotivnom obraćanju pohvalio aktivnosti džemata Kamp-Lintfort koji ide iz projekta u projekat.
U tri desetljeća tri projekta: 1991.  godine kupovina prvog objekta i dva dunuma harema, 1997. dogradnja mesdžida sa munarom i od 2006.- 2016. godine kupovina i  otplata vakufske kuće sa dva stana i dunum zemljišta.
Na večeri koju je džematski odbor upriličio poslije dodjele vakufnama, Mustafa ef. Klanco je najavio početak radova na moderniziranju ženskog dijela mesdžida.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine