digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Vikend u Minhenu: Posjeta omladini minhenskog medžlisa

Autor: Aiša Vrebo Februar 24, 2017 0

Kao i svaki hairli dan koji započne sabah namazom, tako je počeo hvala Allahu i naš dugo očekivani vikend. Poslije sabah namaza, 24 omladinca IKC Graca zajedno sa imamom Fikret ef. Fazlićem, smo hitro krenuli za München da što prije stignemo  

Nakon neplanirano duže vožnje zbog gužve u saobraćaju, uz ilahiju i pjesmu, stigli smo u džemat Sabur. Džematlije Sabura dočekali su nas draga srca i širom otvorenih vrata. Fikret ef. Arnaut i Adnan Šahtan, inače predsjednik džemata Sabur, ukratko nam se obratio i poželio toplu dobrodošlicu. U džematu Sabur smo zatim klanjali podne i ručali. Domaćini su ubrzo ponudili kahvu, što nismo odbili jer najljepše priče dolaze uz kahvu, a posebno nova poznanstva.  

Ubrzo smo prošetali sa džematlijama da bolje upoznamo München i njegove ljepote. Šetnja nam je prijala, ali došlo je vrijeme jacije namaza, koji smo klanjali u džematu Hidaje.

Poslije jacije namaza imali smo večernji program gdje su nas toplo dočekali Abdulvehab ef. Vehabović i Nusret ef. Hodžić. Večernje omladinsko druženje krunisali smo skromnim poklonima za sve predstavnike džemata i zahvalili se a toploj dobrodošlici i hairli atmosferi. Svaku minutu smo maksimalno iskoristili u druženju, ali tu nije bio kraj.

U nedjelju, naš posljednji dan u Münchenu ,u međuvremenu do sljedeće posjete džematu Tevhid ,džematlije Sabura su nam izašli u susret i odveli nas na Allianz Arenu. Zatim smo doručkovali i posjetili džemat Tevhid gdje su nam dobrodošlicu također iskazali Mirza ef. Džafić i predsjednik Medžlisa Bayern. Nakon toga otišli smo u obilazak Olympia Parka ,gdje su 1972.godine održane olimpijske igre. Poslije podnevno druženje nastavili smo u džematu Fedžr sa Izet ef. Bibićem, glavnim Imamom medžlisa Bayern.

Kao što sve lijepo kratko traje, tako je došao kraj naše posjete Münchenu ,gdje smo se teška srca rastali sa omladinom iz Münchena. Zahvalni smo svim džematima što su nas bez obzira na sve pratili u svakom džematu.

Naša posljednja stanica bio je Penzberg, sa Benjamin ef. Idrizom i njihovim omladincima. Naša omladina je oduševljena ovim vikendom i od srca se zahvaljujemo svim akterima ovog susreta, a pogotovo našem imamu Fikret ef. Fazliću.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine