digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prva američka promocija Bosanske hafiske mukabele

Prva promocija Bosanske hafiske mukabele upriličena je proteklog vikenda u džematu Bosnian Islamic Cultural Center u Chicagu.

Ulogu organizatora ovog događaja preuzela je ženska grupa ’’Bošnjakinja’’, a prisutni su sa velikom pažnjom i interesovanjem slušali izlaganja promotora: prof. Amine Sendić-Mešić, dr. Hazima ef. Fazlića i hfz. Muriza ef. Mešića.

Dr. Fazlić kazivao je o načinima objavljivanja Kur’ana i komunikativnom aspektu u prijenosu poruke do potencijalnih slušatelja, kao i o ulozi hafiza kao učača i interpretatora Kur’ana.

Imam ovog džemata, hfz. Mešić, ujedno je i jedan od pokretača i producenata projekta Bosanske hafiske mukabele, tako da je on ovu promociju doživio vrlo emotivno. Tokom promocije opisao je cijeli proces snimanja, ispričao nekoliko zanimljivih događaja koji su se desili u toku samog snimanja, a obzirom da se snimanje obavljalo u Carevoj i Gazi Husrev begovoj džamiji iza ponoći kada čaršija utihne prisjetio se tih posljednjih druženja sa rahmetli  profesorom, hfz. dr. Fadilom ef. Fazlićem.

Zahvalio se i ekipi radija BIR koja je neumorno radila na ovom projektu i u čije sposobnosti mnogi nisu vjerovali no oni su ih svojom predanošću razuvjerili, a oni su: Adnan Mujkić, Emira Musa, Ismet Bećar, Amir Čavak i Mirsad Ovčina. Posebne pohvale uputio je direktoru radija, gosp. Nedimu Hrbatu, koji je prepoznao značaj ovog projekta i pomogao da ugleda svjetlo dana.

Promocije Bosanske hafiske mukabele bit će održane u još nekoliko gradova širom Amerike, poput Atlante, Sent Louisa i Pheonixa.

 

Amina Sendić-Mešić

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine