digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Švedska: Održani seminari za roditelje

Autor: Almedin-ef. Spahić Mart 15, 2017 0

U nedjelju, 12. marta 2017. god., u džematu Halmstad, Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj održan je seminar za roditelje na temu: „Razvoj roditeljskih kompetencija u relacijama sa djecom u pubertetu.“ Gost predavač bio je hadži doc.dr.sc.Ahmed Buljubašić,  rođen 1981.god., seminar je održan uz saglasnost Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta.

Nakon uvodnih riječi domaćina, dr.Ahmed je govorio o greškama koje roditelji prave u odnosu sa djecom prije nego nastupi pubertet. Zatim, šta bi roditelji mogli učiniti za sebe kako bi smanjili stres u periodu puberteta svoje djece, šta mogu učiniti za svoju djecu u pubertetu i koji su to nepoželjni oblici ponašanja djece u pubertetu.

Prisutni su s posebnom pažnjom pratili izlaganje, a nerijetko i govorili o svojim iskustvima kroz koja su prošli.

Poslije uvodnog predavanja, održana je diskusija u kojoj su roditelji postavljali pitanja. A nakon diskusije, održana je i grupna radionica na temu „Porodica pod jednim krovom“. Cilj radionice bio je da svaka od grupa izabere po jedan porodični problem sa unaprijed pripremljenog dokumenta i da iznesu drugim učesnicima ko se u toj grupi susreo s tim problemom i kako je riješio. Ukoliko niko u grupi nije imao taj problem, pitanje se prenosi u druge grupe ili se postavlja kao da je bio i razgovaralo se kako riješiti taj problem.

Pored džemata Halmstada, u petak i subotu na istu temu je održano predavanje u džematima Växjö, Malme i Helsingborg.

U svim džematima u kojima su organizovana predavanja roditelji su iskazali veliko zadovoljstvo i pozdravili ovu aktivnost kao nešto nužno potrebno našim roditeljima. Izdavajamo jedan od mnogobrojnih pozitivnih komentara u kojem jedan od roditelja izjavi: „kao da je sjedio i gledao šta se dešava u našim kućama.“

Doc.dr.Ahmed Buljubašić zvanje profesora pedagogije stekao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Te postdiplomski studij i doktorsku disertaciju iz oblasti pedagogije odbranio je na istom fakultetu u Sarajevu, gdje je stekao zvanje doktor pedagoških nauka. Od 2015.god. angažiran je u zvanju docent za užu naučnu oblast Pedagogija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine