IZ Bošnjaka u Švedskoj: Seminar o vakufima, donatorsko veče i kamen temeljac u Nӧrrkopingu

Gislaved, 14.05.2018. Na poziv Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj direktor Vakufske direkcije IZ u BiH učestvovao je u radu predramazanskog seminara za imame IZ Bošnjaka u Švedskoj.

Na seminaru su prezentirana tri referata; o „Vakufu u dijaspori“ govorio je dr. Senaid Zajimović. O „Mektebu i bosanskom jeziku“ govorio je Muhidin Čolić, predstavnik Instituta za jezik iz Sarajeva, dok je o „Ramazanskim aktivnostima u džematu“ govorio Nezir-ef. Špiodić. Nakon svakog prezentiranog referata uslijedila je bogata diskusija koja je rezultirala zaključcima.

Direktor Vakufske direkcije govorio je o pravnom statusu vakufa u dijaspori i implementaciji Pravila o pravnom statusu vakufa i uvakufljenju u Bošnjačkoj dijaspori. Ovim pravilima se uređuje pravni status vakufske imovine u Bošnjačkoj dijaspori, način uvakufljenja vakufske imovine, način upravljanja vakufskom imovinom kao i vođenje evidencije o vakufskoj imovini u dijaspori. Vakufskom imovinom u dijaspori upravljaju nadležni organi Islamske zajednice. IZ u dijaspori, odnosno džemati su obavezne da u okvirima svojih organizacija osnuju posebno tijelo koje će voditi brigu o poslovima koji se tiču upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom. Tim tijelom predsjedava predsjednik IZ u dijaspori, odnosno predsjednik džemata, a obavezan član tih tijela je vjerski službenik za to područje, kao i predstavnik Vakufske direkcije kojeg imenuje Vakufska direkcija. Prilikom upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom obavezno se primjenjuju šerijatska pravila o neotuđivosti vakufa kao i sva pravila i propisi koji su doneseni u okvirima IZ u BiH i njenih ustanova.

Nakon izlaganja usvojeni su zaključci među kojima je i zaključak da se razmotri mogućnost osnivanja Fondacije ili druge organizacione jedinice na nivou Švedske koja bi upravljala svim vakufima u Švedskoj i koja bi regulirala pitanje vlasništva. Također je zaključeno da se dodatno osiguraju mehanizmi prava vlasništva i pravnog obezbjeđenja vakufa od eventualnog pokušaja otuđenja od strane grupa ili pojedinaca. U tom kontekstu imenovana je radna grupa koja će raditi na implementaciji zaključaka.

Na donatorskoj večeri u Nӧrrkopingu prikupljeno 110.000 eura.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija