digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Džemat Kirchheim Teck već 10 godina uspješno organizuje manifestaciju Večer Kura'na i ilahija

Autor: Adnan F. Mart 16, 2017 0

U subotu, 04.03.2017. god. u Kirchheim Tecku Schlosberg-halle, već devetu  godinu zaredom je održana večer Kur’ana i ilahija, koja je i ovaj put posvećena danu nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine.

Prepuna sala, izvanredna organizacija, poznati učeči Kur'ana i predavači,  kao i prekrasni izvpđači ilahija i kasida  učinili su lijep ambijent ove manifestacija i bili razlogom da posjetiocu budu zadovoljni. Posebne čestitke zaslužuju članovi džematskog odbora i aktivisti džemata koji su obezbijedili da posjetioci počaste svoje duše lijepim programom i svoja tijela ukusnim jelima i slatkišima. I ovog puta sala nije mogla primiti sve posjetioce, tako da su jedni program pratili sa galerije. Program su otvorile članice džematskog hora “Bulbuli”, nakon čega su voditelji Adnan i Elma, izrazili dobrodošlicu gostima i izvođačima programa, a ispred džemata goste je poselamio predsjednik hadži Safet Kurpejović. Prvi dio programa učenjem Kur'ana časnog uljepšali su hafizi; Samir  ef. Haskić, Nedžad ef. Vehabović, Muamer ef. Aygar i dr. Idriz ef. Benjamin. Nakon hafiza, emotivnim i inspitativnim vazu nasihatom prisutnima se obratio dr. Sead ef. Seljubac pomoćnik muftije tuzlanskog. Moto njegovog obraćanja bilo je;  “Jačanje svijesti o odgovornosti za svoja djela pred uzvišenim Stvoriteljem, kroz prikaz sure Zil-zal”. Na kraju prvog dijela programa nastupili su članovi hora Behram-begove medrese iz Tuzle. Uslijedila je pauza od 35 minuta  za večeru, kahvu i kolače, koji su bili pripremljeni u posebnoj sali  za izvođače programa i ostale posjetioce.

Drugi dio programa posvećen je danu nezavisnosti domovine Bosne I Hercegovine, a čestitke uputio je glavni iamam prof.  Enver ef. Pašalić. Nakon što su članovi hora Behram-begove medrese otpjevali pjesmu, “Ja sin sam tvoj”, prisutnima se obratio gospodin Sejfudin Tokič predsjednik pokreta za ravnopravnost građana u Bosni i Hercegovini. On je govorio o značaju raspisivanja referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine prije 25 godina, te o sadašnjem stanju u našoj domovini, i stalnim pokušajima izvana da se Bosna oslabi i podijeli. Pozvao je Bošnjake da se još jače i čvršće okupe oko ideje odbrane nezavisne i suverene države Bosne I Hercegovine, jer njena budućnost najviše zavisi o snazi i jedinstvu Bošnjačkog naroda. Program je nastavljen izvođenjem Ilahije hora tuzlanske medrese, a pri kraju programa prisutnima se obratio domaćin i pokrovitelj manifestacije muftija Pašo ef. Fetić, zahvalivši se izvođačima programa na lijepom program, kao i džematlijama, predsjednicima i imamima iz drugih džemata na velikom odzivu. Kazao je kako su velika očekivanja od Bošnjaka  u dijaspori. “Uzvišeni Gospodar poziva da Ga se sjećamo, da Mu zahvaljujemu i pokorni budemo. Naša domovina očekuje da je ne zaboravimo i da je pomognemo. Ovaj narod ovdje sa kojim živimo očekuje da svoju vjeru i svoju tradiciju na najbolji način pokažemo i predstavimo. To sve možemo uraditi ako budemo čuvali i pazili porodicu, podržavali i pomagali džemat, te gradili i jačali zajednicu“. Program je završen ašeretom kojeg je proučila učenica tuzlanske medrese i dovom. Uslijedilo je čestitanje, fotografisanje i upoznavanje prisutnih sa izvođačima programa.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine