digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kirchheim Teck (Njemačka) - Održan seminar za imame Medžlisa Stuttgart

Na prijedlog muftije Pašo -ef Fetića na početku vjeroučne 2017/ 18. godine održan je u utorak, 26. septembra seminar koji je tretirao pitanja stanja i perspektive mektebske nastave. Domaćin seminara  bio je Džemat Kirchheim Teck, a učesnici imami Medžlisa Stuttgart.

Seminaru se odazvalo sedamnaest imama, a dva imama iz džemata Philippsburg i Reutlingen su iz opravdanih razloga bila izostala. Interes imama ze teme vjerskog poučavanja stalno je prisutan i mnogi su sadržaje izlaganja brižno zapisivali u svoje bilježnice. 

Nakon selama i dobrodošlice od strane domaćina prvi referent bio je Ishak ef Alešević na temu: Unapređenje mektebske nastave. U svom referatu osvrnuo se na ljudske i materijalno - tehničke faktore koji utječu na vjeroučni rad u našim mektebima, istakavši da je od presudnog značaja ljudski faktor konstatirajući da je važnost mekteba nedovoljno istaknuta kod roditelja, u džematu i džematskoj upravi. Ovome se nadodaje i nedovoljno isticanje vjeroučnog i odgojnog rada imama i vjeroučitelja – muallima kroz hutbe, okrugle stolove, predavanja. Na sličan način i imamski i mualimski rad ostao je u sjenci i nije dovoljno istaknut kao presudan u formiranju mladih. Još uvijek o mektebu i vjeroučitelju – muallimu govori se jezikom kakav je vladao ranijih desetina godina, u periodu ateističkog socijalizma ex-Jugoslavije.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine