Albanija: Muslimani čine 65% stanovnika

Autor: redakcija Februar 19, 2015 0

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić 9. februara s delegacijom posjetio je Islamsku zajednicu u Albaniji sa sjedištem u Tirani i tom prilikom sastao se sa čelnim ljudima ove institucije.

 

razgovoru sa predsjednikom Islamske zajednice u Albaniji Skenderom Brucajom bilo je riječi o budućoj saradnji dvije islamske zajednice. Domaćin je goste upoznao sa strukturom Islamske zajednice u Albaniji u kojoj živi 65% muslimana, na čijem području egzistira 650 džamija, sedam medresa i jedan islamski fakultet. Islamska zajednica je također i osnivač Univerziteta „Bedr“ koji radi po programu sličnom Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Delegacija Islamske zajednice u Srbiji sastala se i sa rektorom pomenutog univerziteta i obišla njegove sadržaje. Nakon upoznavanja sa radom ove visokoškolske ustanove, muftija Dudić je pozvao domaćina da posjeti IUNP i predložio sklapanje sporazuma o saradnji ova dva univerziteta.

Svoju posjetu Albaniji delegacija Mešihata krunisala je susretom sa direktorom Medrese u Tirani, osnovanom 1924. godine, najstarijom u toj zemlji, koju pohađa 450 učenika.

Na zajedničkom ručku, priređenom u čast delegacije Mešihata, muftija Dudić je pozvao predstavnike Islamske zajednice u Albaniji da posjete Islamsku zajednicu u Srbiji i njene ustanove.

Pored predsjednika Mešihata dr. Dudića, delegaciju su činili muftija preševski Fikret ef. Limani, član Mešihata Ramiz ef. Hamidović, sekretar Muftijstva preševskog Sevder ef. Bajrami i koordinator Medrese u Preševu Mehmet ef. Sahiti.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija