Sarajevo: Održan seminar glavnih imama islamskih zajednica Bošnjaka iz dijaspore

Autor: M. L. Februar 25, 2015 0

Pod pokroviteljstvom Uprave za vanjske poslove i dijasporu uz saradnju sa Upravom za vjerska pitanja 24. 02.2 015. godine u Sarajevu je održan stručni seminar za glavne imame bošnjačke dijaspore. Predavači su bili akademik Enes Karić, doc.dr. Ahmet Alibašić i Mufid Memija, a moderator seminara bio je direktor Uprave za vjerska pitanja mr. Nusret ef. Abdibegović.

Teme koje su se obrađivale ticale su se trenutne situacije u svijetu sa osvrtom na islam i muslimane, te kako se nositi sa izazovima u zapadnom svijetu. Svoj doprinos ovom seminaru dali su zamjenik reisu-l-uleme mr. Husejin ef. Smajić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić, te rukovodilac odjela za dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić.

Drugi dio susreta je bio rezervisan za sastanak glavnih imama koji je tekao uz prethodno usaglašen dnevni red koji je, između ostalog, tretirao aktuelno stanje u zajednicama dijaspore, pitanje pravilnika o radu džemata i krovnih organizacija u dijaspori, te njegovo uslkađivanje sa novim ustavom IZ-e u BiH.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija