Bolje je imati dva zdrava, nego jedan bolestan džemat

Autor: B.P. Mart 02, 2015 0

Husein ef. Malkoč, potpredsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji i dugogodišnji imam u Kremsu

 

Tekst o imamu Huseinu ef. Malkoču započet ću konstatacijom jednog našeg gastarbajtera koju sam čuo u autobusu koji je saobraćao na relaciji Beč – Sarajevo. Naime, dok je na stanici u Gracu ulazio jedan novi (sa)putnik dotični gospodin je uzviknuo: „Kako samo sliči na mog efendiju Huseina Malkoča! I, kao da je pretpostavio da znam Huseina efendiju, nastavio je: „Ponosan sam što imamo Huseina ef. Malkoča za imama. Vrijedan je, komunikativan, u džematu omiljen. U našem džematu su i Pribojci, odakle sam ja, i Bošnjaci iz mnogih krajeva BiH. Ima nas i iz Makedonije. Činimo jednu kompaktnu cjelinu...“ Nakon ovakvog kazivanja o svom imamu, a posebno ako imamo u vidu devalvaciju naših govora jednih o drugima, odlučio sam objaviti slovo o efendiji Huseinu.

Na našem nedavnom susretu na tradicionalnom seminaru za imame u Austriji zamolio sam Husein efendiju da mi u kratkim crtama predstavi džemat Krems, na šta je kazao: „Prije mene imamsku dužnost ovdje je obavljao Adem ef. Emrović. Džemat Krems je specifičan po mnogo čemu. Gotovo polovinu džemata čine muhadžiri iz Priboja. Imamo i muslimana iz Makedonije. Neki od njih nacionalno se osjećaju Turcima, drugi Torbešima, treći Bošnjacima. Naravno, tu su i Bošnjaci iz BiH. Sada u Kremsu postoje dva džemata. Mislim da je bolje imati dva zdrava, nego jedan, a bolestan džemat. Moj džemat ima oko 145 članova. Imam članova džemata koji su ovdje završili školu, pa i onih koji su tu i rođeni. Uglavnom, svi naši ljudi dobro su se snašli. Mnogi su napravili kuće ili kupili stanove. Jedan od njih sam i ja. Sinovi i ja napravili smo porodičnu kuću. Uskoro ćemo, ako Bog da, useliti.“

Husein ef. Malkoč rođen je 01. 06. 1961. godine u Jezeru kod Bihaća. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Islamski pedagoški fakultet završio je u Bihaću. U Austriju je došao 1998. godine. Od tada je imam u Kremsu.

 

 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija