Čvrsto se držimo Allahovog užeta

Autor: B. P. Mart 04, 2015 0

Jedna je od poruka sa trodnevnog edukativnog i rekreativnog druženja osamdesetak imama i predsjednika džemata u Austriji i njihovih gostiju iz BiH i krovne Islamske zajednice iz Austrije

 

I ove godine desilo se tradicionalno okupljanje imama i predsjednika džemata Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji (IZBA). U živopisnom zimskom odmaralištu (hotel Moselebauer) u St. Leonhardu (oblast Karnten), 20., 21. i 22. februara 2015. godine održan je seminar na kojem je podneseno desetak referata edukativnog i općeg sadržaja, gdje se družilo i razmjenjivalo iskustvo u radu naših džemata, stjecala nova poznanstva i prijateljstva i živjelo u ambijentu jedne velike porodice. Organizacioni odbor na čelu sa mr. Esadom ef. Memićem i mr. Hasudinom ef. Atanovićem učinio je ogroman napor da ovaj edukativni, informativni i relaksirajući vikend ostane zapamćen kao jedan od najljepših detalja koji su se desili okupljenim učesnicima seminara. A, učesnika je bilo više od 80. i predstavljali su gotovo sve džemate koji čine Islamsku zajednicu Bošnjaka Austrije. U prvom saffu gostiju bili su: dr. Sead ef. Seljubac, izaslanik reisu-l-uleme i muftije tuzlanskog mr. Vahida ef. Fazlovića, dr. Fuat Sanač, predsjednik krovne Islamske zajednice Austrije, prof. dr. Fuad ef. Sedić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta iz Bihaća, Fatih Karadaš, predsjednik 68 džemata pri Diyanetu u Austriji i ataše za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske u Austriji, mr. Mirsad ef. Kalajdžić, rukovodilac Ureda za dijasporu pri Upravi za vanjske poslove Rijaseta, Damir ef. Peštalić, glavni imam iz Srebrenice... Oni su bili i glavni predavači na ovom skupu.

Poslije smještaja u hotelske sobe uslijedila je zajednička večera, a potom i početak radnog dijela seminara. U svom obraćanju predsjednik IZBA-e mr. Esad ef. Memić izrazio je dobrodošlicu okupljenim imamima, predsjednicima i gostima i kazao kako je IZBA učinila napor da svima bude lijepo. Dr. Fuat Sanač poručio je da se svi drživo Allahovog užeta, jer zajedno smo snažniji. Husein ef. Malkoč, zamjenik predsjednika IZBA-e, kazao je da su se imami trudili da rade koliko su objektivno mogli, te pozvao na iskrenu i otvorenu diskusiju o svemu što bude na dnevnom redu. Dr. Sead ef. Seljubac prenio je selame i želje za uspješan rad seminara od reisu-l-uleme i tuzlanskog muftije, te iznio prve impresije sa puta u Austriju. Mr. Mirsad ef. Kalajdžić u svom uvodnom obraćanju kazao je: “Vi ste najodgovorniji za stanje Bošnjaka na ovim prostorima. Prošlost nam treba da uzmemo pouku...” Pozdravna obraćanja imali su i prof. dr. Fuad Sedić i Damir ef. Peštalić. Prvi i jedini referat podnio je gost Fatih Karadaš. Uslijedile su slobodne aktivnosti koje su iskorištene u rekreativnim sadržajima, druženjima i razgovorima učesnika na seminaru.

Šta se dogodilo s čovjekom?

Drugog dana seminara, u dnevnom i večernjem terminu, po protokolu koji je sjajno moderirao mr. Hasudin ef. Atanović, sekretar IZBA-e, održano je niz referata koji su sadržajno bili poticajni i kompaktibilni. Ovdje ćemo iznijeti nekoliko fragmenata kako biste imali uvid u ono o čemu se govorilo.

U svom referatu Ravnodušnost Dr. Sead ef. Seljubac je kazao i ovo: “Prateći globalna zbivanja u svijetu nije teško primijetiti kako čovjek ovog vremena postaje sve manje čovjek, a sve više hladna, automatizirana mašina, programirana spram potreba i tempa savremenog društva, stroj bez emocija, bez ljubavi, bez vjere. Kako drugačije shvatiti njegov odnos nezainteresiranosti za patnje miliona ljudi širom svijeta, od istoka do zapada, odnos po kojemu se sve to događa nekome drugome, a ne njemu, makar taj neko drugi bio čak i njegov bližnji: vlastito dijete ili roditelj. Šta se dogodilo s čovjekom?”...

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 1.marta 2015.g.
© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija