Nastavak gradnje prve džamije u Gracu

Autor: E.S. Mart 05, 2015 0

Nakon što su se ispunili svi uslovi za pokrivanje džamije, muslimani Graca sa radošću su dočekali nastavak građevinskih radova. Izvođač radova je poznata firma R&E Bauträger GmbH, a ove godine se očekuje i završetak svih grubih radova (Rohbau) džamije.

 

Islamski kulturni centar Grac je sastavni dio Islamske Zajednice Bošnjaka Austrije (IZBA), Rijaseta IZ BiH, kao IZ u Austriji (IGGiÖ - Islamische Glaubensgemeinschaft in Österreich). Gradnja modernog i prelijepog islamskog centra se realizuje u uskoj saradnji sa Vakufskom direkcijom i drugim institucijama Islamskih zajednica BiH i Austrije.

Najzaslužniji za uspjehe Islamskog kulturnog centra Grac su vakifi kojih sada ima preko 2000. Velika većina vakifa su Bošnjaci, ali sve je više i pripadnika drugih nacija koji pomažu gradnju. Tako među vakifima ima i Albanaca, Makedonaca, Turaka, Arapa i drugih, čak i nemuslimana. Najveći vakif je biznismen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je uvakufio blizu pola miliona Eura. Vrijedi istaći da je prošle godine i Udruženje Austrijsko-bosanskog prijateljstva na čelu sa dr. Herwig Brandstetterom doniralo 1000 Eura.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija