digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Švicarska: Održan tradicionalni „Marš mira„

Autor: Mensud Alćušić Juli 05, 2018 0

U povodu genocida u srebrenici u Švicarskoj održan tradicionalni „Marš mira„

U nedjelju, 1 jula 2018 godine džemat Neuchatel( Nušatel) uz NVO „Glas za Bosnu“,  kao suorganizatora bio je domaćin tradicionalne manifestacije na nivou Švicarske „Marš mira“. Pripreme su počele zajedničkim sastankom ova dva subjekta još početkom godine , vodilo se računa svim detaljima, tako da je organizacija bila izuzetno dobra, iako su materijalna sredstva bila razlogom, da program bude još poučniji i sadržajniji. Sami broj učesnika, njih skoro hiljadu, je dokaz da se u odnosu na prošlu godinu napravio itekako veliki iskorak. 

 Program 

Sama pozornica, govornica sa  cvijetom Srebrenice , početak i kraj bine uz simboliku  trase Nezuk-Srebrenica je bila umjetničko djelo za sebe, a nju je za ovu manifestaciju uvakufio  g. Jasmir Osmanbašić.

Nakon registracije učesnika  „Marša mira“, u sali je održan protokolarni dio programa. Najprije su intonirane bh i švicarske himne,a manifestacija je otvorena numerom “Srebrenički inferno”, koja svaki put izazove buru emocija. Za umjetnički dio programa  bio je zadužen Omladinski hor džemata Cirih na čelu sa Fermin ef. Hamzićem.

 Voditelj programa Ahmed ef. Šarić je poselamio sve prisutne i najavio domaćina manifestacije g. Nezira ef.Sulejmanovića, predsjednika džemata.

Izrazivši zahvalu svima koji su se odazvali ovom skupu, a posebno gostu iz BiH, on je naglasio da se samo istinom može braniti istina, osocirajući na važnost obilježavanja genocida u Srebrenici. 

U odsustvu gl.imama i predsjednika IZ Bošnjaka CH u ime te organizacije obratio se Ibrahimef. Husanović, imam iz džemata Ženeva.

Njegova poruka je glasila : « Prošlost treba da nam bude snaga za budućnost ».

Nakon toga prikazan je i kraći film od Avde Huseinovića sa autentičnim snimcima o zločinu genocida koji je počinjen nad bošnjačkim narodom. 

Sa posebnim poštovanjem najavljen je i glavni gost manifestacije gospodin Mehdin Jakupović.Uz više titula i zvanja, ipak on se prije svega doživljava kao osnivač NVO “Muallim-Prosvjetitelj “Srebrenica, koje djeluje širom BiH , kao i na tri kontinenta ,te daje veliki doprinos na raznim poljima djelovanja za opću dobrobit zajednice.

Iako je cijeli rat proveo u Srebrenici , nosilac  ratnog priznanja , g. Jakupović je najmanje govorio o ratu i strašnim iskustvima iz tog perioda.On je naglašavao kako ne treba očajavati nego se boriti,raditi i gledati u budućnost, a ne zaboravljati prošlost.

Predočavajući situaciju, kako je  samo Božijom voljom preživio u neprijateljskom okruženju, g. Jakupović se tada sam sebi zakleo, da će cijeli svoj život provesti radeći na dobrobit svog naroda, vjere i države što njegova djela i to potvrđuju. On je istinski dokaz čovjeka koji  živi i protežira društveni  aktivizam i angažman pojedinca za opšte dobro.

Poruka koju je uputio bila je u istom pravcu “Nemojte se boriti da preživite, nego se borite da iza vašeg života  ostane neki trag”.

Oficijelni program je završen kasidom “ Devet je šehida narodnih heroja”, što je ponovo izazvalo pomješane emocije i savršeno se uklopilo u sami tok manifestacije. 

Zatim je slijedio “Marš mira” , formirala se kolona učesnika koja je simbolično podsjetila na stravične događaje iz jula 1995, a u koloni djeca u kolicima do onih u poznim godinama.

 Sa bh obilježjima , dostojanstveno i uz razgovor prošla se maršuta a nakon toga domćini su , kao i svih ranijih godina, za sve učesnike obezbijedili besplatan ručak, sokove, kolače, kahvu ...Zaista zaslužuju jedno veliko hvala.

 

 

 

NVO “Glas za Bosnu”

Sve pohvale za ovogodišnji uspjeh manifestacije , pored džemata Neuchatel( Nušatel) pripadaju i NVO “ Glas za Bosnu”, koji su nastojali da svaki segemt ispaniraju do u detalje. I sami put u autobusu od Ciriha do mjesta održavanja ( preko dva sahata vožnje)  bio je prožet programom posvećenom Srebrenici. U polasku je prikazan filn “ Daleko je Tuzla” , a u povratku organizovan kviz “ Šta svaki Bošnjak treba znati o Srebrenici”, uz prigodne nagrade, za što treba zahvaliti sponzorima. U ime organizacije Nihad Hrustić se svima zahvalio na svima učešću, naglašavajući važnost obilježavanja ne samo Srebrenice, nego i Dana bijelih traka; Ahmića ....

Mekteb i hajr česma

 

Također, veliki  doprinos “ Maršu mira” dao je i Mekteb džemata Cirih sa muallimom Lejlom Begović na čelu. I oni su imali “svoj” autobus,    transparente i doprinijeli da se sjećanje na genocid u Srebrenici i od najmlađih dostojno predstavi. Svakoko , jedno njihovo djelo će i njih same nadživjeti. Naime, oni su u kratkom roku skupili preko osam hiljada maraka i uvakufili za gradnju hajr-česme i paviljona u mjestu Glogova,na putu “ Marša mira” Nezuk-Potočari. Svečano otvaranje je predviđo 28.jula ove godine. Naravno, djeca su pokrenula inicijativu , skupljali novce, prodavali ručne radove, ali su se i odrasli priključili, posebno roditelji, tako da svi zaslužuju hair dovu. Valja napomenuti da je Mina Isić, pedagog koji radi i osmišljava programe sa omladinom džemata, cijeli svoj  honorar poklonila u ove svrhe. 

Na kraju valja reći da se Srebrenica i genocid zasigurno neće zaboraviti u Švicarskoj.Garancija za to su ovi mladi naraštaji koji su rođeni ovdje, a koji će vjerovatno provesti i svoj cijeli život. Pitanje je, da li se možemo zadovoljiti sa ovim sadašnjim nivoom ili treba težiti još boljem i usješnijem obliku organizovanja.

Sa sigurnošću da to Bosanci i Hercegovci mogu ( i trebaju). Ova manifestacija ne treba samo njima, nego je treba približiti i drugim stanovnicima ove lijepe i demokratske zemlje.

Švicarska polja i brda jesu lijepa, ali bi valjalo ući u gradove, među narod, pokazati se i ukazati o čemu se ovdje radi. Zasigurno, džemat Neuchatel( Nušatel) daje svoj maksimum i sa te strane zaslužuje svaku pohvalu. No, ovo nije individualno pitanje , nego zadatak cijele zajednice, pa bi bilo svrsishodno da se u ovaj projekat uključe svi , a posebno čelnici IZ Bošnjaka CH kao najbrojnije i najorganizovanije institucija . Iako su poodavno najavljeni kao gosti, glavni imam i predsjednik nisu bili prisutni a žalosno je da su pojedinci organizuju odlazak sa mektebom u zabavni park, dok se u susjedstvu održava Marš mira. 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine