Država je majka, a sloboda ideal za kojeg se vrijedi boriti

Autor: Mensud Alićušić Februar 27, 2018 0

Deseta tradicionalna manifestacija „ NOĆ ZU GAM“

U subotu , 24 februara 2018 , džemat „Gazi-Alijin mesdžid“( GAM) iz švicarskog grada St. Gallen-a(Sent Galen)  je obilježio desetogodišnjicu otvaranja svojih prostorija i  ponovo priredio jedan događaj koji ostaje u pamćenju.Domaćin se i ovog puta pokazao kao   promicatelj novih ideja , projekata i duhovnog uzdizanja.

U dupke punoj Sali, uz izuzetnu lijepu koreografiju, moderator večeri gospodin  Mustafa Širbic je na sebi svojstven način, spontano i opuštajuće zu stihove Mehmedalije Maka Dizdara prisutne je uveo u zanimljivo večernje druženje.

Za muzički dio bili su zaduženi članovi hora „Preporod“ iz Ilijaša , koji su izvodili Ilahije i kaside. Iako se radi o izuzetno kvalitetnom horu, ipak su ih  „ zasjenili“ polaznici Malog mekteba džemata „GAM“, koji su tako srčano nastupili, da su pokupili simpatije svih prisutnih. Njihov nastup je bio pravi hit večeri.

Prvi se prisutnima obratio dugogodišnji predsjednik džemata g. Meho Šljivar.Petnaest  godina ovaj vrijedni Bošnjak se nalazi na čelu džemata i zahvaljujući njegovom angažmanu ,rezultati su itekako vidljivi.Uz podsjećanje na protekli period, zahvalu svim vakifima i onima koji su doprinijeli razvoju džemata, g. Šljivar je govorio o novom projektu ovog džemata. Radi se , o izgradnji novog Islamskog centra, sa svim pratećim objektima, kao i četverospratnoj stambenoj zgradi. Dozvole i projekat su u završnoj fazi i projekat ide  u dobrom pravcu..

Imam džemata Sabahudin ef. Sijamhodžić se u svom govoru najaprije pozvao na nastup učenike malog mekteba, istakavši ,da u ovom mektebu ima još mjesta, te da roditelji, koji to već nisu, dovedu svoju djecu. To je zasigurno najbolje mjesto, gdje vaše djeca neće otići krivim putem. Nadovezao se za izgradnju Islamskog centra, šaljuci optimistične i pozitivne signale, da ce ovaj projekat biti ako Bog da uz pomoć džematlija biti uspješno realizovan.

U svojimm obraćanjima predsjednik IZB Švicarske Džemal ef. Fišek, kao i glavni imam Jasmin ef. Demić su imali samo riječi hvale za džemat GAM i njihove rukovodeće ljude. Posebno je istaknuto, da je dzemat GAM uvijek prednjačio sa idejama,kao i akcijama od materijalne pomoći, gdje su realizovani mnogi projekti u BiH.

Nešto sasvim novo i po prvi put u Švicarskoj bilo je gostovanje prvog Bošnjačkog pozorišta u dijaspori. U tišini je popraćena predstava „ Šta me snađe“, autorice Binase Hajrović rodom iz Novog Pazara. Veoma interesantan tekst, zanimljiv vokabular, unikatni predmeti u koreografiji su podsjetili na naša stara vremena, tako da je samim time vrijednost ovog djela još značajnija.

Sa nestrpljenjem se očekivalo obraćanje glavnog musafira, dr. Mustafe ef. Cerića, reisa emeritusa,koji je cijelo vrijeme bio okružen sa velikom pažnjom .

U svom obraćanju, dr.Cerić se dotakao nekoliko tema. Novodeći pojedine ajete iz Kurana on je pravio komparaciju događaja od prvih dana Božije Objave Muhamedu a.s, uporođujući i džemat GAM, našu dijasporu i  sve prepreke koje stoje na tom putu. Naravno, kao i uvijek, dr. Cerić Bošnjacima poručuje i naglašava vrijednosti i značaj domovine, zemlje Bosne i Hercegovine.

Također je pozvao mlade da se žene i udaju ,te da se radi na natalitetu, jer smo itekako  pobijeni i raseljeni. Država je kao majka a sloboda ideal za kojeg se vrijedi boriti. Sloboda se ne daruje, za nju se treba izboriti, podcrtao je dr. Cerić.

 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija