digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Švicarska: Hatma-dova u džematu "Sabur"

Autor: Ćerim Bajrami Februar 24, 2018 0

U Bošnjačkom centru - džematu ''Sabur'' u glavnom gradu Švicarske, Bernu, 14. januara ove godine je proučena hatma-dova za šestoro polaznica i polaznika vjerske pouke u ovom džematu.

Inače je nastava iz vjeronauke u ovom džematu sa ovom djecom održavana par godina unazad, učenjem i kur'anskog pisma i redovnim čitanjem Kur'ana, pred imamima ovog džemata koji su se cesto mijenjali.

Posljednja dva mjeseca gostujuci imam bio je Amer ef. Ajanovic, pa je sa svojom hanumom Aminom, mualimom, intenzivirao učenje i pripreme sa učenicima, te su u nedjelju 14. januara u džamijskom prostoru priredili odličan program uz hatma-dovu za šest polaznika: Samra Ćehaja, Amina Ćehaja, Anisa Ćehaja, Zahir Šaipi, Zahira Šaipi, Ahmed Jakupović.

Tokom programa nastupila je i djevojčica Merjem Kulagić, koja je završila učenje kur'anskog pisma.

Pred mualimimima, roditeljima polaznika, mnogim njihovim musafirima i redovnim dzematlijama ovoga centra, ova djeca su pokazala zavidan nivo poznavanja učenja kur'anskog teksta.

Amer - efendija, u uvodnoj riječi, pored zahvalnosti djeci i roditeljima na redovnom odazivu pouci, istakao je značaj ove nastave za očuvanje identiteta mlađih naraštaja u dijaspori. Dodao je da je indirektni cilj ovog programa da podstakne sve članove džemata u Bernu ali i druge roditelje da svoju djecu dovode u dzematu na pouku.

Mualima Amina Ajanović je podijelila djeci zahvalnice i prigodne hedije.

Predsjednik džemata Sabur, Zijad Begić, poselamio je prisutne i podvukao da je i ovo dokaz da džemat u Bernu funkcionira.

Veoma aktivni džematlija i clan odbora ovog centra, Edhem Hamidović, na kraju programa proučio je hatma-dovu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine