digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Stotinu jedan certifikat polaznicama „Škole islama za žene“

Podjelom certifikata u Sali Kulturnog centra „Kralj Fahd“ u Mostaru sinoć je Medžlis IZ-e Mostar okončao još jedan odgojno obrazovni proces „Škole islama za žene“.

Nastavnice,  ovog neformalnog i iznimno korisnog, višegodišnjeg edukativnog ciklusa Ramiza Bandić, Kafadar, hafiza Indira Mujkanović, Fatima Puce, Selvedina Šehić Maksumić, Amila Brkan i Azerina Nazrajić polaznicama su uručile 92 certifikata o završenom stepenu „Škole islama“ i 13 certifikata o završenom kursu arapskog pisma.

Prigodne čestitke na svečanosti  uputio im je pomoćnik glavnog imama Medžlisa IZ-e Mostar Kenan ef. Ovčina.  Podsjetio je da se radi o jedinstvenom projektu Medžlisa IZ-e Mostar pokrenutom s ciljem promoviranja islamskih vrijednosti i poimanje islamskih doktrinarnih učenja koja muslimani stoljećima baštine u Bosni i Hercegovini. Nastavni plan i program, kako je kazao, sličan je programima u našim medresama, izučavaju se najvažnije lekcije iz fikha, akaida, ahlaka, povijesti islama i učenje Kur'ana. „ Naša vjera općenito mnogo vrijednosti pridaje znaju. Mi smo danas pretrpani znanjem koja nam većinom ne koristi, koje nam ne može pomoći i odagnati naše nevolje“, kazao je ef. Ovčina.

Ukazujući na vrijednost suštinskog znanja prokomentirao je  ajete o svjetlosti i tminama, o onima koji znaju i onima koji ne znaju, o slijepcu i onome koji vidi. „Allah je sve vas počastio da budete dio škole islama, da se družite i okupljate oko vrijednosti koje koristiti cijeloj vašoj porodici. Učenje je cjeloživotni koncept i on se danas promovira u cijelom svijetu. Nema zastoja u učenju i vi ste vidjeli da vam je ova škola  umnogome olakšala vaš život“, naglasio je ef. Ovčina. Na kraju je prokomentirao nedavno objavljenu knjigu „Muhadise u islamu“ u kojoj se govori o nekoj vrsti nadmoći žena u znanju. 

Škola islama organiziran je u šest mostarskih džemata Potoci, Zalik, Vrapčići, Opine, Kočine i Blagaj. Cilj vjersko-prosvjetne službe Medžlisa IZ-e Mostar je i kvalitativno i kvantitativno unaprjediti rad „Škole islama za žene“.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine