digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Muftija zagrebački održao predavanje na sastanku ravnatelja za odbrambenu politiku članica A-5

Autor: Amina Nanić Novembar 16, 2016 0

U Ministarstvu obrane RH održan je u petak, 11. studenoga 2016. sastanak ravnatelja za obrambenu politiku država Američko-jadranske povelje kojim je predsjedao pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Nikola Brzica. Sastanku su prisustvovali predstavnici država članica Povelje (Albanije, Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine te Crne Gore), kao i predstavnici država u statusu promatrača (Kosova i Srbije).

Riječ je o drugom ovogodišnjem sastanku ravnatelja za obrambenu politiku u okviru hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom tijekom 2016. godine.

Američko-jadranska povelja predstavlja partnersku regionalnu inicijativu, formiranu 2003., čiji je temeljni cilj jačanje bilateralnih i multilateralnih odnosa između članica s intencijom postizanja pune integracije država jugoistočne Europe u članstvo NATO Saveza.

Ravnatelji za obrambenu politiku vodili su raspravu o mogućnostima širenja i intenziviranja suradnje između država članica Povelje u kontekstu implementacije rezultata NATO summita u Varšavi, održanog u srpnju ove godine, naglasivši važnost zajedničkog doprinosa izgradnji međunarodne sigurnosti kao i zajedničkog angažmana po pitanju razvoja sposobnosti.

Sastanku je nazočio i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović, koji je prisutne upoznao s osnovnim odrednicama hrvatskog modela suradnje s Islamskom zajednicom. Ovaj model prepoznat je i na razini NATO Saveza kao pozitivan oblik suradnje u kontekstu kreiranja odgovora na aktualne sigurnosne izazove, s posebnim naglaskom na fenomen radikalizacije.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine