digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hrvatska: Novi punkt mekteba u Karlovcu

Autor: Novembar 24, 2016 0

Vrijeme i mjesto u kojem živimo nuka nas da učinimo sve kako bi život uz granicu bio sadržajniji, edukativniji i samim tim zanimljivijim.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Karlovac mekteb se odvija u tri mesdžida (Maljevac, Bogovolja i Karlovac). No od ovog mjeseca otvoren je novi punkt mekteba u Šiljkovači. Šiljkovača je selo u općini Cetingrad udaljeno od Maljevca 12 km. U tom selu postoje 4 kuće u kojima živi 23 muslimana, a sedam (7) od njih su učenici OŠ Cetingrad od prvog do šestog razreda. Zbog dislokacije sela učenici su rijetko imali priliku prisustvovati vjerskim programima. Nedavno pri obilježavanju Nove 1438. hidžretske godine u Maljevcu gdje su bili i “predstavnici” Šiljkovače izrodila se ideja da se formira nova mektebska grupa i to baš za ovih sedam mališana u Šiljkovači. Pored vjeronaučnog plana i programa u školi mekteb je dobro došao da se to znanje i teorijska nastava pretoči u praktičnu i životnu primjenu u svom domu. Dakako, nastava mekteba u Šiljkovači održava se u privatnim kućama, jednog vikenda u jednoj, a drugog u drugoj kući gdje su domaćini vrlo susretljivi i gostoprimljivi. Ovim potezom im se otvaraju novi vidici i postavljaju novi prozori u život koji im puno znači da ga gledaju sa same granice s BiH. Za sedmero njih nastavu izvodi Admir ef. Muhić, glavni imam. Inače u ovom selu rođen je aktualni ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a od bošnjačke četiri kuće jedan Bošnjak je hrvatski branitelj. Dva brata iz ovog sela, Osman i Jasmin Mušić su završili fakultete. Osman je diplomirani pravnik, a Jasmin je ing. građevinarstva. Oba su polazila islamski vjeronauk u Cetingradu.
Za Medžlis Islamske zajednice Karlovac ovo znači dodatno pojačanje broja mektepskih učenika iako su nam ove godine eklatantni pokazatelji opadanja broja učenika zbog sve učestalije selidbe u urbaniziranija mjesta pa čak i izvan Hrvatske. Ohrabruje činjenica da je ovo svojevrsni skok u broju mektebskih učenika. U Bogovolji je 8 učenika, u Karlovcu 10 učenika, a u Maljevcu 27 učenika. U četiri osnovne i jednoj srednjoj školi nastavu islamskog vjeronauka pohađa 138 učenika. Sa novim mektebskim punktom i učenicima iz Šiljkovače u mektebima ukupno ima 52 učenika.
Učenici mekteba u Šiljkovači:
1. Minea Mušić
2. Anes Mušić
3. Ines Mušić
4. Ramiza Munjaković
5. Aladin Mušić
6. Sulejmana Mušić
7. Kemal Mušić

Povezani članci (po oznakama)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine