digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prijem za imame najbolje sakupljače zekata na području Muftiluka zeničkog

Autor: Februar 28, 2017 0

Na inicijativu Ureda za zekat, u organizaciji Muftijstva zeničkog u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Žepče 27.02.2017. godine organiziran je prijem za imame Muftiluka zeničkog koji su ostvarili najbolje rezultate u aktivnostima prikupljanja zekata i sadakatu-l-fitra u 2016. godini.

Prijem je organiziran u čast sljedećih imama: Hfz. dr. Safet ef. Husejnović, imam u džematu Sejmen - MIZ Zenica, Miralem ef. Okanović, imam u džematu Vitlaci-Želeća - MIZ Žepče, Salih ef. Muharemović, imam u džematu Mećevići - MIZ Zavidovići, Šemsudin ef. Čizmić, imam u džematu Novi grad - MIZ Maglaj, Mirnes ef. Alić, imam u džematu Vukovo - MIZ Tešanj, Ibrahim ef. Halilović, imam džamije Selimija u Doboju - MIZ Doboj, Džemail ef. Hodžić, imam u džematu Kamenica - MIZ Teslić.

Imami koji su prisustvovali prijemu odabrani su na osnovu relevantnih pokazatelja o rezultatima prikupljanja zekakta i sadekatu-l-fitra, a na prijedlog nadležnih medžlisa.

Šef Ureda za zakat mr. Elnur ef. Salihović istakao je da je prioritet u aktivnostima Ureda za zekat rad na unaprjeđenju svijesti o zekatu kao islamskom šartu i najvažnijem imovinskom ibadetu muslimana, kao i što praktičniji pristup i olakšavanje izvršavanja ove obaveze.

Muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović u svojoj besjedi čestitao je imamima na postignutim rezultatima, ukazao na značaj bejtu-l-mala, prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra i odgovornosti prema prikupljenim sredstvima. Također, istakao je da se veliki dio prikupljenih sredstava kroz različite projekte vraća na teren.

Na kraju prijema muftija se zahvalio šefu Ureda za zekat i glavnim imamima, a imamima koji su ostvarili najbolje rezultate muftija zenički poklonio je po jednu knjigu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine