digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Proučen mevlud u Carevoj džamiji

Autor: Novembar 19, 2018 0
Dječak je donio svoje bombone i podijelio svojoj generaciji Dječak je donio svoje bombone i podijelio svojoj generaciji

Večeras je  u Carevoj džamijiu Sarajevu poslije jacija-namaza upriličen tradicionalni mevlud u povodu rođenja poslanika Muhammeda a.s.

Mevludski program izveli su sarajevski imami, a prisutnima su se obratili: imam Careve džamije hafiz Sadrudin-ef. Išerić, glavni imam MIZ Sarajevo Kenan-ef. Musić i muftija sarajevski Enes-ef. Ljevaković. Hafiz Išerić je kazao kako muslimani u BiH mevludom obilježavaju i druge značajne datume u svom ličnom životu, poput rođenja djeteta ili useljenja u kuću. "Nekada je ovaj način izražavanja ljubavi prema Poslaniku, a.s., bio zabranjen, kada komunistički režim nije dozvoljavao okupljanja. Jednog su dedu kaznili jer je napravio mevlud. Došao je da plati kaznu i kazao: naplatite dvije, jer ću i iduće godine ga napraviti".

Glavni imam Medžlisa Sarajevo hafiz dr. Kenan-ef. Musić je u svom obraćanju kazao kako suze na očima ljudi, koje su se pojavile dok su imali učili mevlud, zapravo dokaz da su ove generacije odgojene od ljudi koji su znali zaplakati iz ljubavi prema Allahu, dž.š., i Muhammedu, a.s. Hafiz Musić je kazao kako upravo suza pokazuje šta je u čovjekovoj duši. On je pozvao prisutne i na posebnu večer, Večer muslimanske duhovnosti, koja će se upriličiti 21. decembra u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu.

Muftija Ljevaković je kazao da vjernike Allah, dž.š., u Kur'anu poziva da donose salavat na Poslanika, a.s. Tri najvažnija događaja u povijesti muslimana: rođenje Poslanika, a.s., početak primanja Objave i Hidžra muslimani u BiH obilježavaju na poseban način, što ih ističe spram ostalih muslimana u svijetu. Pored brojnih vjernika i imama, gosti su bili učači iz Turske i dr. Ahmet Yaman, generalni sekretar Euro-azijskog vijeća za fetve, koji će sutra i održati predavanje za mlade.

Sutra će se poslije podne-namaza održati i centralni mevlud Rijaseta u Begovoj džamiji u Sarajevu.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine