digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Uskoro izgradnja IKC-a i obnova drvene džamije na Starom gradu Todorovo

Autor: Decembar 18, 2018 0

Delegacija Rijaseta Islamske zajednice u BiH u sastavu mr. Mirsad Kalajdžić, šef Odjela za standardizaciju i evidenciju, Salih Išerić, stručni saradnik za evidenciju i mr. Husein Miraščić, stručni saradnik za planiranje i nadzor gradnje su 11. decembra 2018. godine posjetila Medžlis Islamske zajednice Velika Kladuša posjetila.

Delegacija je posjetila Medžlis Islamske zajednice i razgovarala sa zvaničnicima istoga a potom su posjetili moguću lokaciju na kojoj bi se trebao graditi budući višenamjenski Islamski kulturni centar.

Za izgradnju Islamskog kulturnog centra čeka se urbanistička saglasnost a do današnjeg dana u akciji koja je u toku oko mjesec dana, dobrovoljnim prilozima za kupovinu zemljišta, prikupljeno je 220.237,35 KM. Podsjećamo da je za potrebu kupovine zemljišta koje je u načelu dogovoreno, te za projekt i građevinsku dozvolu potrebno oko 400.000,00 KM.

Nakon toga upriličena je posjeta Starom gradu Todorovo unutar čijih zidina postoje dobro očuvani temelji i zidovi nekadašnje drvene džamije koju Todorovljani žele obnoviti i koristiti u budućem vremenu, prevashodno u vjerske, kulturne, turističke i druge svrhe.

Više o do sada urađenom te planovima sa obnovom drvene džamije unutar zidina Starog grada pogledajte u video zapisu, uz napomenu kako je realizacija ovog projekta poprilično izvjesna jer je Rijaset Islamske zajednice u BiH odobrio i izgradnju Islamskog kulturnog centra i drvene džamije unutar zidina Starog grada u Todorovu a koja datira iz turskog perioda. Konstatacija kako je realizacija ovog projekta izvjesna proizlazi upravo iz želje Turske da preko svoje Agencije TIKA značajno podrži ovaj projekt koji bi kao takav bio prvi na području Medžlisa Islamske zajednice Velika Kladuša.

Vrijedi dodati da je pomenuta delegacija Rijaseta pored Velike Kladuše također posjetila i Bosansku Krupu, MIZ Cazin, Bihać, Glamoč i Tomislav Grad.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine