50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Snaga porodice: Radionice za bračne parove i pojedince u Srednjem

Autor: Decembar 18, 2018 0

U svrhu osnaživanja pojedinaca i jačanja porodice Muftijstvo sarajevsko već treću godinu sa organizacijom World Vision realizuje projekat “Snaga porodice”. Održano je četiri ciklusa trodnevnih seminara gdje se testirala metodologija, Priručnik i voditelji radionica. Stručni tim koji je postavio temelje ovom projektu su: mr.Nermina Baljević, prof. dr. Mustafa Hasani, mr.Sulejman Čeliković, mr.Nikica Lubura Reljić, dr. Abdulgafar Velić i mr. Sabrija Mehmedović.

Radionice tretiraju prošlost, sadašnjost i budućnost - prošlost u svrhu osvještavanja svega onoga što je pojedinac doživio u najranijem djetinjstvu, osobe koje su obilježile taj period i utjecaj svega toga na kasniji život. Sadašnjost tretira sve uloge pojedinca i supružnika, odgovornost koju imaju prema djeci, supružniku, familiji. Sve to je protkano analiziranjem Kur'anskih ajeta, hadisa i priča. Učesnici promišljaju o vlastitim ulogama i situacijama, s ciljem da u budućnosti povećaju kompetencije svojih uloga. Na poseban način se tretira planiranje budućnosti uz obradu dove i kreiranje vlastitih dova od strane učesnika.

Jedan od ciljeva ovog projekta je da se radionice realizuju u medžlisima Muftijstva sarajevskog. Prva radionica koja je realizovana na nivou medžlisa jeste u medžlisu Sarajevo. U džematu Srednje 15. i 16. decembra 2018. godine pojedinci i bračni parovi su imali priliku da učestvuju u radionicama. Direktor osnovne škole “Srednje” Refik Kurtović je velikodušno otvorio vrata škole gdje je seminar i održan. Pored gostoprimstva koje su pokazali, direktor i pedagog škole Dženita Čehajić-Kulo su učestvovali u radu seminara, što je divan primjer saradnje u lokalnoj zajednici kada se u jednom projektu nađu Islamska zajednica, škola i nevladin sektor.

Voditelji radionica su bili Adna Zulić, Emina Muminović, Amela Brdar, Amel Muminović i Sabrija Mehmedović. Učesnici seminara su potvrdili da za ovakvim sadržajima postoji velika potreba, te da nisu ranije imali priliku na ovaj način promišljati o porodičnoj dinamici, odnosima i potrebama današnje porodice. Iskazali su želju da se na ovaj način radi sa pojedincima i porodicama u džematima i lokalnoj zajednici.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija