digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Održana redovna sjednica Skupštine MIZ Tuzla

Autor: Džanan Ribić Mart 06, 2015 0

Redovna sjednica Skupštine Medžlisa Islamske zajednice Tuzla održana je u srijedu u amfiteatru Kulturno-obrazovnog centra Tušanj-Slatina.

 

Prije samoga početka Skupštine izabrano je radno predsjedništvo, koje je rukovodilo radom Skupštine.

Za predsjedavajućega radne Skupštine izabran je Ismet ef. Avdibašić, zamjenik predsjedavajućeg bio je Edib Kravić, dok je za sekretara Skupštine izabran Dženan Rahmanović.

Članovi Skupštine tokom sjednice razmatrali su i usvojili izvještaj o radu vjersko-prosvjetne službe, administrativno-pravne i finansijsko-računovodstvene službe za 2014.godinu.

Glavni imam tuzlanskoga MIZ, hafiz Ahmed Huskanović, u svome obraćanju istakao je da se tokom 2014.godine puno i kvalitetno radilo na području svih džemata.

- Prošle godine u septembru svečano je otvorena Turali-begova džamija. Važno je naglasiti da je primjetno da se sve više djece upisuje u naše mektebe. Samo u prošloj godini 1713 djece upisano je u naše mektebe. Posebno me raduje što smo povodom rođenja Allahovog poslanika, Muhammeda a.s., mevludske svečanosti bogatim sadržajem proširili na većinu džemata. Dobro je to prilika da se ljudi međusobno upoznaju i druže. Tokom mjeseca ramazana organiziramo sve više mukabela, gdje uče naša djeca, muškarci i žene iz džemata. To je naše bogatstvo. Da osim hafiskih mukabela, imamo i džematske mukabele. Počeli smo otvaranjem specijaliziranoga mekteba da radimo sa djecom koja imaju problema sa sluhom. Radi se o gluhoj i nagluhoj djeci. Želimo da i njih naučimo osnovama vjere. Obavezni smo da takvoj djeci pomažemo u skladu sa našim mogućnostima, i da radimo na njihovoj socijalizaciji i društvenoj inkluziji – kazao je hafiz Huskanović.

Tokom protekle godine MIZ Tuzla učestvovao je u akciji prikupljanja pomoći nastradalim ljudima u majskim poplavama. Formiranjem operativnog štaba imami i džematlije pomagali su ugroženim građanima paketima prehrambenih proizvoda.

Članovi Skupštine tokom sjednice razmatrali su i usvojili plana rada Medžlisa za tekuću 2015.godinu. Usvojen je plan rada vjersko-prosvjetne, administrativno-pravne i finansijsko-računovodstvene službe.

Hasan ef. Spahić, predsjednik MIZ Tuzla, naglasio je da se tokom 2015.godine očekuje otvaranje Administrativnog centra Turali-begovog vakufa u centru Tuzle, kao i radovi na obnovi i restauraciji Behram-begove (Šarene) džamije. Cilj je vratiti Behram-begovoj džamiji autentični izgled iz 1888. godine sa kupolom.

Devetnaest zahvalnica za doprinos u radu MIZ Tuzla uručeno je pojedincima koji su svojim radom i angažmanom doprinijeli kvalitetnijem radu džemata.

Zahvalnice su dobili: Jahić Halid, Ahmetović Mulaga, Mujačić Aldin, Kikanović Mehmed, Ferizović Elvir, Kuranović Nedžad, Lugavić Muhamed, Hasanović Abdulah, Terzić Mustafa, Smajlović Bajro, Tinjić Sead, Rahmanović Faik, Smajić Zaim, Delić Omer, Hasanbašić Mustafa, Zonić Džemal, Serhatlić Vehid, Sinanović Dženan i Džematski odbor Sepetari.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine