digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Musalla 2019: Musalle su preteče džamija

 U toku su završne pripreme za ovogodišnju vjersko kulturnu manifestaciju „Musalla 2019“ koja će se održati od 1. do 5. jula ove godine uz prigodne sadržaje. Predstavnici organizatora, Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, održali su danas press konferenciju na kojoj je predstavljena ovogodišnja manifestacija.

Prema riječima glavnog imama Medžlisa Sanski Most Mirze ef. Žerića, predsjednika organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije, poznati su svi detalji i učesnici petodnevnog programa.  Manifestacija „Musalla“ se održava svake godine i njome se obilježava dolazak islama na prostore Bosne i Hercegovine;

I ove godine u sklopu manifestacije biće održani vjerski, kulturni i sportski sadržaji, a njen centralni dio biće klanjane džuma namaza na lokalitetu Musalle u Donjem Kamengradu i očekuje se prisustvo velikog broja zvanica, gostiju i vjernika. Sadržaje manifestacije predstavio je Senad ef. Omić:

“Prema predanju, na mjestu gdje se nalazi Musalla u Donjem Kamengradu,  1463. godine džumu namaz klanjao je Sultan Mehmed El Fatih, nakon pobjede na ugarskom vojskom u bici za obližnju utvrdu te je na tom mjestu dao da se izgradi musala. Musalle su preteče džamija, a prema nekim podacima na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva preostala ih je tek nekolicina. Musala u Donjem Kamegradu upisana je u državni registar kulturno istorijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države, a sem toga danas je jedina aktivna musalla na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva“.

musall

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine