digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nova hidžretska u Bosanskoj Dubici

Autor: Haris Ahmić Septembar 02, 2019 0

Centralna manifestacija za banjalučko muftijstvo povodom obilježavanja Nove hidžretske 1441.godine održana je u Gradskoj džamiji u Bosanskoj Dubici.

Bogat i sadržajan program su održali gosti hor muftijstva banjalučkog u mektebski hor MIZ Bosanska Dubica. Program je započeo u 18:30 h učenjem odlomka iz Kur'ana imama džemata Polje Merzuk ef. Kozlića,koji je i pripremao mektebski hor za nastup.Poslije toga uz prelijep kolaž mevluda, ilahija, salavata i tekbira svi prisutni su uživali u jednosatnom programa ovih dvaju muško-ženskih horova. Domaćini ispred MIZ Bosanska Dubica, predsjednik mr. Amir Draganović i glavni imam mr. Safet-ef. Beganović zajedno sa odborom potrudili su se za bezprijekornu organizaciju manifestacije. Na kraju programa, prisutnima se obratio muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović koji je govorio o značaju hidžre za današnje muslimane, da hidžra oduvijek iziskuje promjenu stanja na bolje i novi početak, te podstiče na neumornu istrajnost u činjenju dobrih djela. Muftija je obznanio da će ovakva manifestacija nastaviti da se obilježava u Bosanskoj Dubici kao tradicionalna za područje muftijstva.

IMG 00719aec8238334d897e7e1447a8ae16 V

 Poslije učenja dove klanjao se akšam-namaz koji je predvodio gl. imam iz Bosanske Gradiške prof. Zejnil-ef.Latifović. Kao gosti su bili prisutni i gl. imam Banja Luke Adnan ef. Jusić, glavni imam Bosanske Kostajnice prof. Haris-ef. Ahmić te Bosanskog Kobaša Fikret-ef. Delić. Poslije akšam namaza podijeljeni su novogodišnji dječiji paketići za polaznike mekteba i ostalu djecu koje je obezbijedio muftija preko Rijaseta IZ u BiH, a iste je djeci podijelio dječak Muharem, polaznik mekteba, rođen na 1. Muharrem prije trinaest godina. Zakusku ispred džamije je obezbijedio predsjednik RO Merhameta Banja Luka mr. Jasmin Spahić, a tokom programa prisutnima su dijelili bombone članovi BZK Preporod iz Bosanske Dubice u tradicionalnim bošnjačkim nošnjama.
Upriličen je prelijep vatromet ispred džamije a na kraju, neplanirano, čuvši zvuke vatrometa i graju naroda, ispred džamije se pojavio lokalni romski trubački sastav Ibrahimi i odsvirao nekoliko pjesama čestitavši prisutnima Novu hidžretsku godinu.
IMG 13dda757adae4344553f81a38e2c1174 V
 
 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine