digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Maglaj: Nakon kursa krojenja 1300KM za opremu

Autor: Redakcija April 29, 2015 0

U petak: 03.04.2015. godine u prostorijama mekteba u džema'atu Novi Šeher pokrenut je još jedan od niza Projekata, u režiji Medžlisa Maglaj.  Ispred Medžlisa Maglaj prijavljenim kandidatkinjama i predstavnicama Udruženja ''Medica'' Zenica  se obratio h. Rahman ef. Skejić, imam, hatib i mu'allim u Muharrem pašinoj džamiji u džema'atu Novi Šeher i koordinator Projekta ispred Medžlisa Maglaj  mu'allima Amira Talić.

Naime, Udruženje „Medica“ Zenica  i Medžlis Maglaj su u okviru programa koji prate potrebe korisnika i zajednice, danas u džema'atu Novi Šeher,  izvršili testiranje / anketiranje žena i djevojaka, koje su se prijavile za zanatska zanimanja za krojenje, šivanje, tapaciranje, printanje na tekstilu, koje su potencijalni korisnici predmetnog projekta.

Implementacija Projekta će trajati 6 mjeseci, te se fokus stavlja na usvajanje praktičnih znanja (70%) uz prateća teorijska znanja (30%). Također, tokom šestomjesečnog ciklusa obuka za zanimanje, polaznice će se pripremati  za polaganje završnog ispita,  koji organizuje Zavod za zapošljavanje ZDK u saradnji sa „Medicom“ Zenica.

Uspješne svršenice obuka za zanimanje, koje su položile završni ispit, dobijaju certifikat, koji izdaje Zavod za zapošljavanje ZDK, a koji im se unosi u radničku knjižicu. Na ovaj način žene dobijaju prekvalifikaciju i dobijaju zvanje pomoćnih radnica.  Sastavni dio ekonomskog osnaživanja jeste i psihosocijalno osnaživanje žena kroz edukativno suportivne radionice na teme zaštite od nasilja, prepoznavanje nasilja nad ženama, upoznavanje i educiranje o referalnim mehanizmima – gdje, kome, kako se obratiti i koju vrstu pomoći mogu dobiti, načini suočavanja sa stresom i teškim situacijama itd. Polaznice ekonomskog osnaživanja prolaze kroz ciklus od 12 edukativno-suportivnih radionica, te na osnovu individualnih potreba svake od polaznica imaju priliku da razgovaraju sa terapeutkinjama „Medice“ Zenica kroz individualne terapijske. „Medica“ Zenica na kraju ekonomskog i psihosocijalnog osnaživanja za grupu žena i djevojaka dodjeljuje paket opreme kako bi iste nastavile sa zajedničkim aktivnostima i radom.  

 Imajući gore navedene aktivnosti „Medica“ Zenica će na odabranoj lokaciji obezbijediti:

-Edukaciju krojenja, šivanja i tapaciranja za 20 žena i djevojaka tokom 6 mjeseci – Medica Zenica obezbjeđuje mašine za rad, repromaterijal kao i stručno i iskusno osoblje-instruktorice

-12 edukativno-suportivnih grupnih radionica za učesnice obuke

-Certifikate po završenoj obuci

-Dodatnu trodnevnu edukaciju za 2 žene i djevojke – potencijalne liderice

-Po završenoj obuci, novu opremu za grupu žena koje završe obuku u ukupnoj vrijednosti 1300,00 KM.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine