50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Perth: Svečanosti koje mnogo govore o Bošnjacima u Australiji

Autor: K.L. Decembar 18, 2020 0

 U džematu Pert u proteklom periodu upriličene su dvije svečanosti. Jedna povodom Dana državnosti, a druga povodom završetka mektebske godine

U bošnjačkom džematu Perth u Australiji, 29. novembra, održana je svečanost povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Svečanost je uveličalo prisustvo ambasadora Bosne i Hercegovine u Australiii i Novom Zelandu, Nj.E. Mirze Hajrića. Ovo je bila prva posjeta ambasadora džematu u Perthu na kojem je imao priliku da se upozna sa radom i djelovanjem Odbora Bošnjačke Islamske zajednice u Pertu, kao i aktivnostima na izgradnji preostalog kompleksa Swan Valley džamije. 

Svečanost Dana državnosti je obilježena i prigodnim programom u kojem su učestvovali polaznici mekteba, kao i prigodni govori predsjednika Odbora Behudina Memića, imama Swan Valley džamije Mirsela Kozice, službenika za Odnose sa javnošću Islamske zajednice u Pertu Elvira Kujovića, kao i govor ambasadora Mirze Hajrića. Uz tople čestitke za Dan državnosti, ambasador Hajrić je ukazao na važnost ovog datuma za građane Bosne i Hercegovine koje žive u Australiji i uputio poruke zahvalnosti džematilijama i organizatorima svečanog prijema. Na kraju svečanog programa, veliki broj prisutnih u haremu džamije uživali su u lijepoj atmosferi uz ukusne delicije.  

U subotu 12. decembra, džemat Perth je upriličio svečanost povodom kraja 2020. mektebske godine. Na svečanosti su učestvovali polaznici mektebske nastave sa učenjem sura i kratkih dova. Svečanom programu su prisustvovali i roditelji polaznika i džematlije. U kratkom obraćanju, imam džemata Mirsel Kozica je istakao važnost mekteba za izgradnju moralne ličnosti i pohvalio trud i zalaganje roditelja za odgoj djece u duhu islamkih vrijednosti. Mektebsku pouku trenutno pohađa 103 djece koji su podijeljeni u odvojene razrede za nebošnjačku i bošnjačku djecu. U ovim razredima se nastava odvija na bosanskom jeziku za bošnjačke učenike i na engleskom jeziku za nebošnjačke polaznike mekteba.  Svi polaznici mekteba su ovom prilikom dobili vrijedne poklone za trud i zalaganje koji su pokazali tokom protekle mektbeske godine.

perth22

perth21

perth1

perth2

perth3

perth4

perth5

perth6

perth7

perth8

perth9

perth10

perth11

perth12

perth13

perth14

perth15

perth16

perth17

 

 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija