digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tuzla: Učenici iz OŠ Jala posjetili Gazi Turali-begovu džamiju

Autor: Džanan Ribić Juni 11, 2015 0

Grupa učenika iz osnovne škole Jala posjetila je Gazi Turali-begovu džamiju, i u razgovoru sa imamom džamije, hafizom Merim ef. Đulovićem saznala sve pojedinosti vezane sa historiju džamije i njen značaj za Tuzlu

Imam Gazi Turali-begove džamije, hafiz Merim ef. Đulović okupljenoj djeci govorio je o značaju Gazi Turali-bega za urbani razvoj Tuzle.

- Zahvaljujući Gazi Turali-begu Tuzla je dobila prvi vodovod. U to vrijeme u užem gradskom području osim džamije izgrađen je han i 32 dućana. Želim da vam kažem da je Gazi Turali-beg pored vodovoda, hana i dućana uvakufio i školu za djevojčice. On je uvakufio i određena novčana sredstva, što bi danas mogli nazvati fondacijom ili razvojnom bankom, taj novac je bio namijenjen obrtnicima, ljudima koji su željeli da pokrenu određeni biznis. Taj podatak je bio značajan za urbani razvoj Tuzle, jer veliki broj ljudi dolazi u Tuzlu, uzima taj novac, pokreće biznis i otvaraju radnje. Tada dolazi do ekspanzije urbanog razvoja grada – kazao je hafiz Đulović okupljenoj djeci.

Vrijedi naglasiti da su djeca sa velikim interesovanja postavljala pitanja hafizu Đuloviću želeći saznati što više detalja o Gazi Turali-begovoj džamiji.

Jasmina Camić, vjeroučiteljica u osnovnoj školi Jala, naglasila je da je ovo sedma posjeta učenika u toku ove školske godine Gazi Turali-begovoj džamiji .

- Na časovima islamske vjeronauke i religijske kulture teoretski naše učenike upoznajemo sa vjerskim objektima. Praktikujemo da djeca dođu u džamiju i vide kako džamija izgleda iznutra i kakve sadržaje pruža vjernicima. Naši učenici sa oduševljenjem dolaze u džamiju. U okviru ove posjete Gazi Turali-begovoj džamiji došlo je ukupno 40 naših učenika, drugog i četvrtog razreda. Zajedno sa svojim učiteljicama, Samirom Huremović i Cvijetom Imamović – istakla je Camić.

Nekoliko dana prije ove posjete, jedno odjeljenje učenika iz OŠ Jala također je posjetilo Gazi Turali-begovu džamiju. Elmedin ef. Avdibašić, uposlenik MIZ Tuzla bio je domaćin učenicima u džamiji.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine