digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Klanjana dženaza studentici Editi Malkoč

Autor: H. Nesimović Oktobar 21, 2016 0

Obavljena dženaza studentici Editi Malkoč iz Bosanske Krupe, zajedno stradalom sa kolegicom Selmom Agić iz Bugojna

U Bosanskoj Krupi, tačnije u Donjoj Krčani, je 13. oktobra 2016. godine obavljena dženaza studentici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Editi Malkoč, koja je 10. oktobra 2016. godine smrtno stradala na pješačkom prelazu u Novom Sarajevu zajedno sa svojom kolegicom Selmom Agić iz Bugojna, također studenticom istog Fakulteta. Naime, njih je usljed neprilagođene brzine udarilo vozilo Golf 6 s kojim je upravljao vozač Sanjin Sefić. Njihovi životi okončani su u jeku pune mladosti, baš kad su očekivale, kao i njihovi najbliži, da su pred njima dani najljepši i najplodonosniji. Dani diplomiranja, udaja, zasnivanja porodica, rađanja djece... Međutim, smrt ih, kao čovjekova kušnja, preteče i vrati ih konačnom utočištu, Uzvišenom Rabbu, Koji im i život dade.

Kako god je iznenadna smrt studentice Edite, tako je i njena dženaza bila za ibret, jer malo ko od Krupljana može ustvrditi da je prisustvovao većoj i brojnijoj dženazi. Prisustvovalo joj je malo i golemo, mlado i staro, znano i neznano. Svako došao da bude u žalosti sa Editinim roditeljima i njenom ostalom rodbinom, da direktno osjeti šta je bol i prisjeti se da smrt svakom može doći nenadano i bez ikakve najave. Potpuno svjestan svega i pun sabura, dženazi Edite je prisustvovao i Selmin otac iz Bugojna, koji se samo dan ranije dženazom oprostio od svoje kćerke i požurio da Editinom babi i majci bude moralna podrška i utjeha.

Dženazu namaz Editi Malkoč predvodio je mjesni imam Izet ef. Harčević, koji joj je bio muallim tokom njenog pohađanja vjerske pouke. Izet efendija o Editi je kazao kako se radi o divnom stvorenju, koje je bilo primjer odgojenog i čestitog djeteta, djevojke, te istakao kako njeni roditelji i pored boli, s vjerom u Boga strpljivo podnose rastanak sa svojom Editom. Dženazi je uz velik broj građana, komšija, prijatelja, rodbine, imama, profesora, prisustvovao bihaćki muftija Hasan ef. Makić i dekan Islamskog pedagoškog fakuleta u Bihaću prof. dr. Fuad Sedić,

Edita Malkoč je rođena u Bihaću 28. marta 1996. godine, od oca Enesa i majke Jasminke. Nakon osnovne škole završila je Opću gimnaziju u Bosanskoj Krupi s odličnim uspjehom. U času smrti bila je studentica treće godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Odsjek za psihologiju. Ovodunjalučki život završila je zajedno sa najboljom prijateljicom i cimerkom Selmom Agić.

Neka im se Svevišnji  Gospodar smiluje, obaspe magfiretom, uvede ih u džennet firdevs, a njihovim roditeljima i bližnjima podari postojanost u dini-islamu i sabri-džemil.

                                            

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine