digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Klanjana dženaza efendiji kojeg su prije 24 godine ubili četnički monstrumi

Autor: Oktobar 21, 2016 0

U Gornjem Kamičku kod Ključa obavljena dženaza Ali ef. Beharu, kojeg su prije 24 godine ubili četnički monstrumi


U Gornjem Kamičku, koji pripada općini  Ključ, kišnog jesenjeg dana,15. oktobra 2016. godine, na šehidskom mezarju obavljena je dženaza namaz imamu Ali ef. Beharu. Ovom činu vjerskog obreda Ali efendiji, koji je značio i  rastanak sa njegovim zemnim ostacima, prisustvovala je uža i šira rodbina, prijatelji, poznanici, komšije, džematlije, brojne kolege imami, glavni imami Medžlisa Islamske zajednice u Ključu i Sanskom Mostu Ermin ef. Vučkić i mr. Husein ef. Kovačević, banjalučki muftija dr. Osman ef. Kozlić, bihaćki muftija Hasan ef. Makić u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme mr. Huseina ef. Kavazovića, i Edhem ef. Čamdžić banjalučki muftija u prethodnom mandatu.

Mladog imama Alu ef. Behara, su četnički policajci odveli 05. jula 1992. godine sa kućnog praga očeve kuće u Gornjem Kamičku, a zatim svirepo mučili, maltretirali, zlostavljali i onda bezrazložno ubili. Istog dana u njegovom rodnom mjestu ubili su još 28 Bošnjaka. Tek u maju tekuće 2016. godine, po uputama jednog Srbina, na lokalitetu Devića šume, u mjestu Tramošnja, nedaleko od Sanskog Mosta, pronađeni su njegovi posmrtni ostaci. Taj trenutak i pored dugogodišnjeg traganja nisu živi dočekali Alini roditelji.

Dostojanstvena dženaza, puna emocija i tuge, bila je prilika za podsjećanje na agresiju koja je zadesisla Bosna i Hercegovina od 1992. do 1995. godine, odnosno na teški i neizvjesni vremenski period kroz koji je prolazio bošnjački narod, a s njim i imami, kao što je Ale efendija i njemu slični. Imami su u odsutnim trenucima svojom pozicijom, ulogom i odlučnošću, uveliko doprinijeli razvijanju i jačanju svijesti kod ljudi u pogledu domoljublja, odbrane domovine i ukupnih islamskih vrijednosti, što je bilo od velike, a počesto i od presudne važnosti opstanka Bošnjaka, a samim tim i Bosne i Hervegovine. Upravo na to su u svojim obraćanjima, kao i na danas posebno izraženu potrebu oslanjanja jednih na druge i na tek započeti životni put mladog Ale efendije, podsjetili glavni imam MIZ-e u Ključu Ermin ef. Vučkić i izaslanik reisu-l-uleme bihaćki muftija Hasan ef. Makić.

Dženazu namaz merhumu je predvodio banjalučki muftija dr. Osman-ef. Kozlić, inače školski kolega Ale efendije. Inspirativan i dirljiv momenat poslije obavljene dženaze bio je tekbir kojeg su gromoglasno izgovorile musallije i tako ispratili Alu efendiju na vječni svijet. Za spomenuti je činjenica da su imami MIZ-e u Sanskom Mostu i Ključu prije klanjanja dženaze namaz proučili hatmu svom kolegi, na koju je dovu proučio Edhem ef. Čamdžić banjalučki muftija u prijašnjem mandatu.

Ale ef. Behar je rođen 15.07.1965. godine. Nakon osnovne škole upisao je Gazi Husrevbegovu medresu u Sarajevu. Po završetku Medrese 1985. godine zaposlio se u džema'atu Hrustovo, Medžlis IZ-e Sanski Most, gdje je radio sve do smrti. Iza Ale ef. ostala je supruga Azemira, kćerke Amina i Sajra.

Neka Uzvišeni Allah Ali ef. podari deredže šehida, njegovoj hanumi i kćerlkama sabri-džemil i u konačnici džennet firdevs svima od njegove bližnje rodbine za koje će se on, nadati se je, imati pravo zauzimati na Sudnjem danu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine