digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Film: Bolno prisjećanje

Autor: Nijaz Duzan Januar 24, 2017 0

U džematu Hanifići – Čirkino Brdo medžlis IZ Kotor Varoš, već puna tri mjeseca se održavaju tribine svakog petka poslije jacije namaza.

Predavači na dosadašnjim tribinama su bili kotorvaroški imami i profesori sa ovog područja, a odziv džematlija na predavanja je bio izuzetno dobar, iako su vremenski uslovi ponekad bili izuzetno teški, vjetar. hladnoća, snijeg i slično, ali džematlije to nije omelo da dođu na predavanje. Posebno vrijedi spomenuti vrijedne članice aktiva žena džemata Hanifići – Čirkino Brdo, koje su do sada svaki put pripremile, kahvu i kolače za sve prisutne, ali i svaki put očistile džamiju i prije i poslije predavanja.

Na zadnjoj održanoj tribini umjesto predavača imali smo priliku da gledamo video snimak šehidske dženaze, koja je obavljena 16. oktobra 1999. godine u našem džematu. Tada je dženaza obavljena za 19 šehida koji su na najzvjerskiji način ubijeni 1992. godine. jedan broj njih je ubijen u kući ili na kućnom pragu, a 8 ljudi je dovedeno u džamiju i streljano u mihrabu, zatim zamotano u tepih i zapaljeno, a u pod okriljem noći druge džematlije su došle i pokopale ih u zajedničku grobnicu iz koje su ekshumirani u ljeto 1999. godine, da bi se uradila identifikacija, kako bi bili ukopani na način dostojan za čovjeka.

Dženazu namaz je predvodio muftija travnički mr. Nusret-ef. Abdibegović, koji je tada u vrlo teškom i nezahvalnom periodu obnašao i dužnost muftije banjalučkog i hodio ovim područjima kada je to mnogima bila samo misaona imenica. Tako je muftija Nusret efendija tog tužnog oktobarkog dana zajedno sa nekoliko stotina kotorvarošana i travničana odakle su šehidi i dovezeni sa identifikacije, došao u Hanifiće da podijeli tugu i bol sa porodicama nevino ubijenih Bošnjaka, koje dušmani ubiše samo zato što nosiše imena Mujo, Nazif, Ekrem, Nure, Hatidža i tako u nedogled bi mogli nabrajati, a nastojeći da zatru svaki trag postojanja Bošnjaka na ovom području. U toku video prezentacije šehidske dženaze suze su punile oči prisutnih, kao i na dan dženaze, kada je Muftija u svom vrlo emotivnom izlaganju govorio o nevino ubijenim Bošnjacima, o nagradi koja ih, ako Bog da, očekuje kod Gospodara svjetova, ali i o kazni koja će ako Bog da stići zločince i na ovom i na budućem svijetu. Tog oktobarskog dana nakon klanjanja dženaze u Hanifićima, šehidska dženaza je obavljena i u džematu Večiću, koji je herojskim slovima upisan u historiju Bosne i Hercegovine, kao teritorija od nekoliko kvadratnih kilometara, a koje je punih šest mjeseci prižužalo otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju. Taj tužni oktobarski dan, bolan da bolniji ne može biti, u isto vrijeme je bio i vijesnik povratka Bošnjaka na njihova vjekovna ognjišta i klica iz koje su proklijali džemati koji danas aktivno funkcionišu u Kotor Varošu, njih deset. I uistinu teško je povjerovati da se od te 1999. godine kada je bilo sve porušeno i devastirano bez imalo nade u povratak i bolje sutra na ovom području, do danas, za osamnaest godina, uspjelo napraviti ovoliko posla, obonoviti svoje domove, izgraditi svoje porušene džamije, naparaviti putnu i drugu infrastrukturu, ali i stalno raditi na jačanju kulturnog i vjerskog identiteta Bošnjaka uz mnoge opstrukcije vlasti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

Tribine se ako Bog da nastavljaju, a predavač na tribini u petak 27. januara 2017. godine će biti glavni imam MIZ Banja Luka prof. Muhedin ef. Spahić.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine