digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sisak: Održano džematsko druženje nedjeljom sa Saudinom Cokojom

Autor: Januar 27, 2017 0

U nedjelju, 22.siječnja 2017. sisački Medžlis je bio ispunjen džem’atlijama ali i imamima koji su došli na predavanje u sklopu džematskog druženja nedjeljom čiji je gost-predavač bio prof. Saudin Cokoja.

Druženje u sisačkom Medžlisu je započelo od jutarnjih sati kada je održano Muallimsko vijeće MIZ Sisak uz gosta Saudina Cokoju ali i uz imame susjednih, regionalnih džem’ata koji su se odazvali pozivu: Emir ef. Nuhića, imama džem’ata Blagaj, MIZ Bos.Novi, Damir ef. Livaka, imama džem’ata Karlovac, MIZ Karlovac, Senad ef. Omića, imama džem’ata Došci-G.Kamengrad, MIZ Sanski Most i hafiza Fahrudina Haseljića, imama Islamskog centra Zagreb.

Posjetu Saudina Cokoje koordinirao je voditelj Ureda za da’wu i mladež mr.sc.Mirza Mešić koji je prisustvovao Muallimskom vijeću.

Nakon prezentacije vjeronaučnog i mektebskog procesa u MIZ Sisak od strane glavnog imama MIZ Sisak, uslijedilo je izlaganje prof.isl.vjeronauke Saudina Cokoje koji je govorio o odlikama vjeroučiteljskog poziva ali i podijelio sa prisutnima konkretne ideje/projekte koje je realizirao sa svojim učenicima integrirajući vjeroučiteljsku misiju sa društvenim okruženjem. Tako je npr.sa svojim učenicima povodom Dana planete zemlje posjetio gradski Komunalac davajući pažnju i pozornost osobama koje se brinu o čistoći grada te na taj način usmjeravajući pažnju učenicima da je ekologija iznimno važna i u islamu uz poklone koje su odnijeli tim vrijednim ljudima.

Cokoja je naglasio da je važno nekoliko stvari:

-usaditi svijest i razumijevanje vjere kod učenika

-ljubav prema vjeri ali i ljubav prema vjeroučitelju koji će za njih uvijek biti svjetli primjer

-podučiti ih osnovnim-temeljnim i praktičnim vrijednostima vjere koje će znati primjeniti u životu

Nakon konstruktivne diskusije i razmjene mišljenja među imamima i muallimama, nakon podne-namaza uslijedilo je predavanje Saudina Cokoje sa temom “Djela koja oplemenjuju dušu”. Govorio je o nekoliko djela s kojima oplemenjujemo dušu ali i jačamo naš iman, a to su:

1. Druženje s Kur’anom u svim oblicima; od učenja Kur’ana na arapskom jeziku, čitanja njegovog prijevoda, slušanja Kur’ana u kući, automobilu i učenja svih kur’anskih sura koje znamo napamet

2. Noćni namaz-posebna “poslastica” koji prakticiraju oni koji su ustrajni, vrijednost klanjanja dok drugi spavaju je izuzetna.

3. Učenje istigfara/tevbe/pokajanja-ono što je Božiji poslanik činio stotinu puta dnevno, a mi rijetko.

4. Dova

Nakon inspirativnog izlaganja Saudina Cokoje, uslijedila su kratka obraćanja nekoliko imama koji su došli mahsuz u sisački Medžlis na druženje, a među njima su mr.Mirza Mešić koji je govorio o vrijednosti praktičnog življenja islama, Senad ef. Omića koji je vrlo emotivno govorio o povodu objave sure Kewser i o njezinom dijelu gdje se govori o “izrugivanju” idolopoklonika kada je Poslaniku preselio sin Ibrahim da će ostati bez spomena, a na kraju su svi idolopoklonici ostali bez spomena, a Božiji poslanik je onaj koji se danas najviše i najčešće spominje, hafiza Fahrudina ef. Haseljića koji je protumačio/protefsirio posljednji ajet na prvoj stranici sure Ja-sin govoreći o našim djelima koja se pomno bilježe do Damir ef. Livaka koji je s prisutnima podijelio hadis da će se svi ljudi kajati-griješnici što su griješili ali i oni koji su Džennet zaslužili što nisu još više dobrih djela činili kada vide džennetske ljepote.

Bilo je ovo mnogo više od džem’atskog predavanja, što jedan reče-bio je ovo okrugli stol ili simpozij, a sisačke džem’atlije su bile disciplinirane i “žedne” znanja da sve poslušaju.

Emir ef. Nuhić je ljepotu islama prezentirao kroz ljepotu učenja Božije riječi ali i kroz predivnu ilahiju osvećenu Božijem poslaniku “Moje srce tužno je”…

Fuad ef. Karaga kao “doajen imama”, kako ga nazva Mirza ef. Mešić proučio je dovu na kraju džem’atskog druženja koje se potom nastavilo u džem’atskoj divanhani uz slatke delicije koje su pripremile naše vrijedne hanume.

Važno je istaknuti da su  džem’atskom predavanju-druženju prisustvovala četvorica mladića iz Afganistana koji su trenutno smješteni u Sisku, a u postupku su traženja azila. Iako im je bilo sve nerazumljivo osim ibadeta, davali su dojam da upijaju svaku riječ.

Zahvaljujemo našim dragim gostima, džem’atlijama, posebno gostu-predavaču Saudinu Cokoji koji su svi svojim djelom uljepšali još jedno džem’atsko druženje u našem džem’atu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine