digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mladi Bosanske Kostajnice i B. Dubice u posjeti vršnjacima u Sanskom Mostu

Autor: Haris Ahmić Februar 13, 2017 0

Omladina OK "Azra" iz Bosanske Kostajnice i Omladinske čitaonice i biblioteke "Mehmed ef. Spahić" iz Bosanske Dubice posjetili Sanski Most

U sklopu programa rada sa mladima,dana 11.01.2017.godine omladinci iz Bosanske Kostajnice i Bosanske Dubice,su zajedno sa svojim glavnim imamima prof. Haris ef. Ahmićem i mr. Safet ef. Beganovićem posjetili Sanski Most. Glavni imami su ujedno i koordinatori rada sa mladima na području svojih medžlisa. 

U prolasku kroz Prijedor smo napravili pauzu u haremu Čarsijske džamije, gdje su nas dočekali imam Omer ef. Redžić i glavni imam Husein ef. Velić te nas počastili u restoranu Medžlisa. Dolaskom u Sanski Most, u divanhani džamije, dočekao nas je glavni imam Husein ef. Kovačević sa omladinom gradskog džemata.Kasnije se priključio i predsjednik Medžlisa Nirzad Karamujić. Tu se upriličilo osvježenje i upoznavanje omladine, te razmjena iskustava na polju rada sa omladinom. Husein ef. kao domaćin je rekao: "Ovo je jedan od načina povezivanja naše omladine sa njihovim vršnjacima u manjem b-h entitetu,razmjena iskustava i načina rada sa mladima,te stimulacija ove populacije naših džemata da se aktivno uključe u vjerski život. Naravno,i u ovakvim teškim trenucima kada je iseljavanje postalo naš veliki problem, da omladini damo jake motive da vrijedi ostati u svojoj domovini, i kroz obrazovanje i snažnu vjeru postanu nove generacije koje će nastaviti gdje smo mi stali. Stoga, hvala našim musafirima na posjeti, i raduje nas da se na granicama naše države odakle dolaze odvijaju ovakve aktivnosti i mi smo bratski spremni pomoći u svakom pogledu. Osjećajte se dobrodošlo u našem gradu, upoznajte se međusobno, razmijenite kontakte i napravite mostove između sebe. Biće nam drago da iz ove posjete nikne intezivna saradnja, međusobna solidarnost, a zašto ne i poneki hairli brak". Nakon podne-namaza u Hamzibegovoj džamiji i zajedničkog ručka, domaćini su nas proveli Sanskim Mostom, upoznali sa znamenitostima "grada na 7 rijeka" te iznijeli svoje planove za budućnost djelovanje ove populacije. Mi kao gosti smo izrazili želju da nam se uzvrati posjeta i omladina S. Mosta upozna sa životom, okolnostima i problemima sa kojima se susrećemo u našim povratničkim džematima u RS-u. Nakon ikindije namaza i odmora, u predakšamsko vrijeme smo krenuli nazad. Nosimo lijepe impresije iz grada naših domaćina i počašćeni njihovim gostoprimstvom, nadamo se njihovoj uzvratnoj posjeti.

Ovo je bila još jedna od intenzivnih aktivnosti naša dva Medžlisa i omladinskih organizacija koje djeluju ili su u saradnji sa IZ na njihovom uključivanju u aktivni vjerski život naših džemata i šire društvene zajednice.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine