digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Skupštine: Osvrt na prošlogodišnji rad u medžlisima

U proteklih petanest dana nastavljena su zasijedanja sjednica skupština medžlisa na kojima su razmatrani i usvojeni izvještaji o radu medžlisa i izvršnih odbora za 2016. godinu, te plan rada za 2017. godinu.

Zajedničke sjednice Medžlisa Doboj i Maglaj

Redovne godišnje skupštine medžlisa Islamske zajednice Doboj i Maglaj održane su 25. februara. U svečanom dijelu sjednica dodijeljena su priznanja medžlisa najboljim predsjednicima džematskih odbora (Hajrudin Čamdžić – Doboj i Muhamed Spahić – Maglaj), najboljim muallimima za proteklu mektebsku godinu (Rašid ef. Babić – Doboj i Šemsudin ef. Čizmić – Maglaj), te priznanja Muftijstva zeničkog za doprinos u radu i afirmaciji Islamske zajednice (Nezir ef. Bečić – Doboj i Esad Bajrić – Maglaj).

 

Tešanj: Osnivanje obdaništa „Revda“ i preko 100 hiljada KM u humanitarne aktivnosti

Pored tradicionalnih, na širem planu već poznatih aktivnosti Medžlisa IZ Tešanj, novine u radu ovog Izvršnog odbora Medžlisa bile su i druge značajne aktivnosti od kojih izdvajamo: rekonstrukcija Dibekhana džamije, Hamzibegove džamije, Avdipašine džamije, džamija u džematima Džemilić Planje, Lepenici i Jablanici,  uvakufljenje zemljišta i novčanih sredstava od strane 54 vakifa (5 parcela površine 8.415 m/2 i 142.182,53 KM), provođenje postupka harmonizacije vakufskih parcela na području K.O. Tešanj I, Tešanj II i Jelah, numerizacija svih vjerskih i vakufskih objekata na području Medžlisa, preko 100.000,00 KM uloženih u socijalno-humanitarne aktivnosti, 426.282,00 KM prikupljenih sredstva zekata i sadekatu-l-fitra, 825 distribuiranih IIN Preporod, 68% upisanih u mektebe, preko 99% učenika koji redovno pohađaju vjeronauku u OŠ i preko 98% u srednjim školama itd. U svečanom dijelu sjednice uručene su pohvale i priznanja i to: priznanje Muftijstva zeničkog za doprinos u radu i afirmaciji Islamske zajednice Senaidu Prnjavorcu, predsjedniku dž.o. Dibekhana džamije, pohvale IO Medžlisa IZ-e Tešanj za postigunuti uspjeh u radu Medžlisa za 2016. godinu: mr. Enver ef. Kurtiću, imamu džemata Čarši-džamije; Muradifu Bošnjaku, predsjedniku  dž.o. džemata Kalošević i Ahmi Hrviću, blagajniku džemata Vukovo.   Ovom sjednicom Skupštine Medžlisa IZ-e Tešanj predsjedavao je,  na sjednici izabran, Mustafa ef. Balić, imam i zastupnik iz džemata Tešanjka.

Teslić: Pozitivno godišnje poslovanje

Na sjednici 26. februara v. d. predsjednika Medžlisa IZ Teslić Šaban Sivić je kazao da je u prethodnoj godini Medžlis poslovao pozitivno i da je samo jedan džemat u minusu te da se taj dug smanjuje iz godine u godinu. Prije dove slijedio je svečani dio gdje je dodijeljen poklon predsjedniku Medžlisa gosp. Muji Zukanoviću, priznanja i zahvalnice najuspješnijem muteveliji Mahmutović Asimu iz džemata Gornja Osivica, najuspješnijem muallimu Enver ef. Gondžiću imamu džemata Ružević dok je muftija zenički Ejup-ef. Dautović  priznanje ove godine dodijelio dr. Adilu Osmanoviću za doprinos u radu i afirmaciji Islamske zajednice.

Bugojno: Prošle godine otvorene tri džamije

Istaknuto je da su u toku prošle godine otvorene tri džamije: u Kopčiću, Čipuljiću i Kupresu, a u prioritetnim aktivnostima u ovoj godini su nastavak gradnje džamije u Zlavasti, te gradnja džamija u Vučipolju i Vedrom polju. Po riječima predsjednika MIZ Bugojno Harisa Mujića u planu je aktiviranje starog greblja na Hendeku, te iznalaženje riješenja za greblja u Čipuljiću i na Obješenici odnosno Karalinki.

Zahvaljujući novom pravilniku po riječima glavnog imama Vehid ef. Arnauta IZ u Bugojnu je postala brojnija za 566 članova. Tokom zasjedanja Skupštine uručeno je priznanje za najboljeg vakifa Medžlisa Bugojno u 2016. godini, sinovima  rahmetli hadži Hasana Karašina i hadži Šide Karašin. Fuadu ef. Bišić, imamu džemata Poriče, uručeno je priznanje za najboljeg muallima MIZ Bugojno u 2016.

 Vitez: Izgradnja zgrade Medžlisa i Šehidskog mezarja

U svečanom dijelu sjednice 25. februara uručene su zahvalnice i priznanja za doprinos rada Medžlisa Vitez u 2016. godini: bivšem načelniku Općine Vitez Advanu Akeljiću, predsjedniku SDA Muharemu Grabusu, direktoru firme „Divan“ Suadu Jašarević, direktoru firme IGM-IUT Haskić d.o.o. Mehrudinu Haskiću i najboljem muallimu u 2016. godini Almedin-ef. Meškoviću. U 2016.  godini u organizaciji Rijaseta hadž je obavilo 16 hadžija što je rekordan broj hadžija za Medžlis.  Izvršni odbor Medžlisa je dao poseban prioritet izgradnji zgrade  Medžlisa Islamske zajednice Vitez 18 X 14 m,  sa urađena četiri poslovna prostora, prostorijama Medžlisa i igraonica za djecu.

Tuzla: Digitalizacija matičnih knjiga i  izdato 113 vakufnama

Glavni imam, hafiz Ahmed ef. Huskanović je podnoseći izvještaj o radu vjersko-prosvjetne službe istakao da se u protekloj godini upisano 1778 polaznika mekteba, te da je zabilježen najveći broj polaznika mekteba koji redovno pohađaju mektepsku nastavu u posljednjih deset godina. 78% polaznika je bilo redovno na nastavi u prošloj. O aktivnostima iz Administrativno-pravne oblasti govorio je Dženan Rahmenović koji je, između ostalog, naglasio da je u protekloj godini Medžlis Tuzla u saradnji sa Arhivom TK napravio digitalizaciju matičnih knjiga iz 1929. i 1930. godine. U protekloj godini izdato je 113 vakufnama za vakife na području Medžlisa Tuzla. 

 

 



 

 

 

 

           

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine