digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bihać: Održana tribina: Kako odgajati dušu?

Izvrsno predavanje u sklopu serijala „Snagom vjere do savršenstva duše“ 14.03.2017. na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću održao je hafiz Edin Dedić, profesor Kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

U prisustvu dekana Islamskog pedagoškog fakulteta prof. dr. Fuada Sedića, profesora sa fakulteta, imama, nastavnika osnovnih i srednjih škola i drugih, hafiz Dedić je govorio o odgoju duše i važnosti da čovjek upozna sebe i svoje vrijednosti. „Čovjek je danas otkrio mnoge kutke svemira, ali čini se kako čovjek sve više osvaja svijet, sve manje poznaje sebe. Ukoliko čovjek želi da se ispravno postavi prema svijetu koji ga okružuje, neophodno je da spozna sebe!“ – istakao je hafiz Dedić.

On je govorio o preprekama koje sprečavaju čovjeka da postigne duhovnu puninu i savršenstvo, te stimulansima koji potiču duhovne uspone svakog pojedinca. „Ono što čovjeka dijeli od duhovnog savršnestva su svakako tjelesni užici i prohtjevi, a odricanje i ibadet su najveći poticaji za čovjekovo duhovno uspinjanje. Posebno je važan u ovom segmentu dobrovoljni post, koji je jedan od najboljih i najvrijednijih stimulansa duhovnog uspona.“

I na kraju je zaključio da je sreća jedino moguća kada se duša ispuni duhovnim vrijednostima. „Postizanje duhovnog uzdignuća je sreća, a djelo je pomagač da se dođe do te sreće!“ -zaključio je hafiz Dedić.

Nakon samog izlaganja uslijedila je izuzetno zanimljiva diskusija kroz pitanja i odgovore, a potom se u ugodnom ambijentu restorana Islamskog pedagoškog fakulteta uz kahvu, čaj i poslastice razgovaralo i o drugim važnim temama za savremenog čovjeka.

Napominjemo da je organizator tribine udruženje „Život“ iz Bihaća uz podršku Bihaćkog muftijstva i Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine