digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

“Safija” - poklon Zenici za Dan džamija - Braća izgradila džamiju i nazvali je po majci

Autor: Elvedin Subašić Maj 23, 2017 0

U zeničkom naselju Brist, 7. maja, svečano je otvorena džamija “Safija” vakifa, braće Salke i Jesenka Džananovića iz Zenice

Kamen-temeljac za gradnju ove džamije položen je na Dan džamija 2015. godine, a riječ je o projektu zeničkih privrednika Salke i Jesenka Džananovića. “Džamija je izgrađena na vakufskoj lokaciji. Malo duže je trajala općinska procedura, ali je sama gradnja završena za nekih stotinjak dana. Bilo je ponuda da se i drugi uključe, ali smo se zahvalili svima, jer smo željeli sami izgraditi i ostaviti svoj vakuf“, kazao nam je Salko Džananović, koji je porijeklom iz naselja Brist.

Dvadeset i sedma svečano otvorena džamija

Ime džamiji su dali po svojoj majci Safiji, koja je imala čast da otvori džamiju.

“Danas je veliki dan za sve nas što svjedočimo trenutku kada porodica Džananović predaje džamiju ljudima koji će se u njoj sjećati Allaha“,  kazao je  u svom obraćanju glavni imama Medžlisa Zenica Jakub-ef. Salkica.

Prema njegovim riječima džemat Brist se ubraja u prvu kategoriju džemata, broji preko 500 domaćinstava i ova džamija je dvadeset i sedma svečano otvorena džamija od 1998. godine do danas u Medžlisu Zenica. “Medžlis Zenica ima 82 džamije u funkciji i 39 mesdžida, te 4 stare džamije. U samom gradu, do agresije na domovinu, bilo je svega pet džamija, a sada ih je ukupno 14. Od svih gradskih džamija osam njih je iz temelja sagrađeno materijalnim prilozima naših džematlija, privrednika i svakako Medžlisa, a samo je jedna od njih poklon Visokog Saudijskog komiteta, a to je Ensar-džamija u Babinoj Rijeci. Vakifi braća Salko i Jesenko Džananović su poznati zenički privrednici, koji su uvijek bili spremni podržati svaku hajr akciju i pomažu Zajednicu u globalu“, kazao nam je nakon otvorenja glavni imama Jakub-ef. Salkica. Prisutnima se obratio i predsjednik Medžlisa Zenica Muhamed Begagić, koji je istakao da se Medžlis priprema za nova otvorenja džamija u ovoj godini. Interesantno je da su i ove ostale džamije djelo pojedinačnih vakifa ili porodica, što Zenicu ističe u Bosni i Hercegovini kao grad koji obnavlja bošnjački graditeljski duh uvakufljavanja kakav je bio poznat u vrijeme Osmanlija, kada su pojedinci ili porodice sami gradili džamije kao dugotrajni hajr.

 70 safija

Zenica grad multikulturalnosti i suživota

Prisutnima se obratio i muftija zenički Ejub-ef. Dautović koji je kazao: “Danas ovaj dan doživljavam kao dan rođenja, jer su braća Džananović, koji su moji prijatelji, a s kojima sam razgovarao prije 15 godina o želji da se na ovom mjestu izgradi Allahova kuća, doživjeli da ispune svoj san“. Džamija se nalazi pored starog vakufskog mezarja i cjelokupni ambijent ostavlja dojam da je riječ o obnovljenoj džamiji, a ne potpuno novoj, jer u ovom gradskom naselju prije nije postojala džamija i njena gradnja je posebno važna za stanovnike ovog dijela Zenice.

U njenoj blizini nalazi se i pravoslavna crkva, što je još jedan dokaz da je Zenica bila, čak i u teškim ratnim uvjetima, i ostala grad svih građana. Tome su svjedočile i zvanice ispred Katoličke i Pravoslavne crkve, te Jevrejske zajednice u Zenici. 

“Drago mi je da su moje komšije dobile novu džamiju, da mogu da klanjaju i neka je sa srećom i blagoslovljena“, kazao je paroh Marko Maleš, ispred Odbora za Međureligijsku saradnju Zenice. U tom kontekstu i muftija Dautović je poručio:

“Zenica je uvijek bila grad duhovnosti, čestitih i dobrih Bošnjaka, a tokom agresije pokazala je visok stepen tolerancije, suživota, poštovanja i uvažavanja. Sretni smo što u Zenici čujemo glas mujezina i zvona s pravoslavne i katoličke crkve, ali i glas iz sinagoge“, poručio je muftija Dautović.

Ne zaboraviti i druge džamije

Izaslanik reisu-l-uleme bio je njegov zamjenik Husein-ef. Smajić, koji je proglasio džamiju svečano otvorenom, u svom obraćanju je poručio: “Mi smo se ovdje okupili da govorimo o lijepim stvarima, ali naša prošlost je ta na koje se moramo podsjetiti, pogotovo na današnji dan. Na današnji dan je porušena Ferhadija džamija. Bošnjaci, dok su živi, ne smiju zaboraviti toliko rušenja džamija i ubijenih imama!“

Smajić je izrazio žaljenje što ovom važnom događaju nije prisustvovao ni načelnik niti  izaslanik iz Općine Zenica.

Ovo će Zeničanima u naselju Brist biti i prvi ramazan u novoj džamiji s mladim efendijom Sumedinom Kobilicom, a džemat ima i vakufsku kuću. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine