digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sve veći broj mladih vakifa - Tešnjaci grade, ali i dijele

Autor: Elvedin Subašić Maj 23, 2017 0

“Kada sam planirao doći ovamo reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović mi je rekao šta da kažem Tešnjacima…“

U okviru Programa obilježavanja 7. maja Dana džamija u petak 5. maja 2017. godine u Tešnju su upriličene dvije svečanosti. U haremu Čarši-džamije u Tešnju 5. maja  upričičena je svečanost otvorenja abdesthane u podrumu ćefenka ove džamije, koje je otkupio džemat a nekada su bili sastavni dio Ferhad-begovog vakufa.

60 tesanj vakifi2

Abdesthanu u haremu Čarši-džamije otvorio je i u funkciju stavio mladi vakif Muhamed Ljevaković. Isti dan upriličena je svečanost u  haremu Hamza-begove u povodu početka radova na izgradnji abdesthane i mokrog čvora.  Prije otvaranja ajete Kur’ana časnog učili su hafizi Nermin-ef. Ibrahimović i Ahmed-ef. Bukvić, prisutnima se obratio glavni imam Fuad-ef. Omerbašić, a dovu proučio džematski imam Enver-ef. Kurtić. 

Kontinuitet vakifa

Kontinuitet vakufa na području Tešnja od Gazi Husrev-bega i Gazi Ferhad-bega do danas, istakao je kao veliku vrijednost u svom obraćanju glavni imam, izražavajući pri tome svoje zadovoljstvo pojavom sve većeg broja mladih vakifa koji taj kontinuitet nastavljaju kao što su Muhamed Ljevaković, Sandžar Hafizović,  Adem Dizdarević braća Saračević i brojni drugi, ne umanjujući pri tome značaj drugih vakifa. 

U cilju promocije novih vakifa u noći Berata, 10. maja u Čarši-džamiji, upriličena je i dodjela vakufnama istaknutim tešanjskim vakifima koji su izdvojili značajna sredstva za aktuelne projekte. Vakufanama je uručena Seadu i Hajri Brkić, koji su uvakufili pred dušu sina šehida Hajrudina, Zlati Joldić, Ibrahimu Korajliću pred dušu sestre Emine-Amire, firmi Kontesa vlasnika Ibre Abduzaimovića, GMC-ju u vlasništvu Adema Dizdarevića, Sandžara Hafizovića, Velida Muharemovića i Samira Zilića, te firmi Hidroline vlasnika porodica Jašić. Također, ovu večer zahvalnicu je dobio i bivši mutevelija Ferhad-begove džamije u Tešnju hadžija Kemal Subašić, koji je s iskustvom nekadašnjeg direktora Vatrogasnog društva u Tešnju doprinio izgradnji džamije i džemata, te njegovom funkcioniranju i sistematizaciji redovnih aktivnosti. Ranije je dodijeljena i vakufnama porodici Saračević, koja je vakif u gradskom džematu Dibekhana, u kojem je napravljena fontana ispred džamije.

Cijeli tekst u štampanom izdanju “Preporoda”

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine