digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Aplikacija za mobitele Sufara.ba

Autor: Decembar 12, 2017 0

Aplikacija Sufara.ba je nastavak  veoma uspješnog projekta Medžlisa IZ Kakanj pod nazivom Sufara.ba, namjenjenom bržem i lakšem savladavanju kur'anskog pisma.

Aplikacija za pametne telefone je kreirana na osnovu priručnika za mektepsku nastavu „Sufara“ autora Asim-ef. Hasanspahića iz 2002. godine, te na osnovu interaktivnih lekcija sa portala Sufara.ba koje je kreirao Ermin-ef. Zahirović, a koje su u upotrebi od 2011. godine Recenziju interaktivnih lekcija uradio je rahmetli hfz. dr. Fadil Fazlić a projektom je upravljao glavni imam  Sulejman-ef. Čeliković.

“S obzirom da je ovaj projekat doslovno krenuo iz mekteba, sa željom da djeci i imamima olakšamo učenje kur'anskog pisma, u proteklim godinama dao je izvanredne rezultate. Broj učača Kur'ana stalno se povečavao, tako da trenutno imamo najveći broj učača Kur'ana u mektebu, u odnosu na broj upisane djece na području Muftijstva sarajevskog. Priručnik je doživio svoje peto izdanje a na portalu Sufara.ba samo u ovoj godini sufaru je učilo preko 25.000 osoba. Aplikaciju karakteriše jednostavan i funkcionalan dizajn, sadrži 22 lekcije sa objašnjenjima, te položajem harfova u riječi. Također, sadrži i vježbe pogađanja pročitane riječi. Uz vizuelne efekte tu su i zvučni, tako da pritiskom na bilo koji harf odnosno riječ možete čuti njen pravilan izgovor. Aplikacija sadrži i višejezična objašnjenja svake lekcije. Potpuno je besplatna i vakuf je Medžlisa IZ Kakanj. Kombinaciju printane verzije „Sufare“, zatim interaktivnih lekcija sa portala i ove aplikacije, posebno preporučujemo muallimima radi unaprjeđenja rada sa djecom“, kazao je efendija Ermin Zahirović. 
Izdavač aplikacije je Islamska zajednica BiH, Medžlis Kakanj, dizajn i implementacija je djelo Tasmim studija Sarajevo, a p
rojekat su pomogli: Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH, Muftijstvo sarajevsko i Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine