digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mostar: Obrazovne institucije traže policijsku zaštitu

Autor: Januar 20, 2018 0

Predstavnici obrazovnih institucija sa sjedištem u Univerzitetskom sportsko - rekreativnom centru „Midhat Hujdur Hujka“ danas su na sastanku izrazili zabrinutost zbog sve češćih ataka na imovinu, objekte u krugu Kampusa Sjevernog logora.

Sastanak, kojem su prisustvovali rektor Univerziteta Džemal Bijedić“ prof. dr. Sead Pašić, direktor Srednje medicinske škole Alija Muhibić, direktor Osnovne Škole „Zalik“ mr. Džemal Juklo, direktor Karađoz-begove medrese Aid Tulek, glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić, imam džamije u Sjevernom logoru Šefik ef. Čavčić i Salem Marić predsjednik Gradskog Odbora SDA Mostar inicirao je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Tokom sastanka najviše se razgovaralo o bezbjedonosnom aspektu i zaštiti studenata, učenika, službenih prostorija i druge imovne koja se nalazi u kampusu. Izrazili su zabrinutost zbog činjenice da istražni organi MUP-a HNK-a skoro u pravilu, u proteklih nekoliko godina, nisu pronašli počinitelje, niti otkrili motive kaznenih dijela na prostoru Kampsua. Podsjetili su na pojedinačne slučajeve paljenja 3 zgrade Univerziteta i pokušaj paljenja Univerzitetske biblioteke, što se smatra krajnje necivilizacijskim i neprimjerenim činom.

Učesnici sastanka saglasili su se da od nadležnih organa MUP-a HNK-a zatraže što dosljedniju zaštitu cijelog Kampusa, u kojem dnevno, po raznim osnovama, boravi nekoliko hiljada ljudi, na način adekvatnog video i policijskog fizičkog nadzora.

Od nadležnih gradskih i kantonalnih organa i institucija, učesnici sastanka, zatražili su što hitnije izmještanje Kampusu neprimjerenih i nepripadajućih aktivnosti i pojedinaca, te dosljednu građevinsku zaštitu razrušenih i napuštenih objekata. Budući da se radi o izrazito frekventnom lokalitetu, od ogromnog značaja za obrazovanje, razvoj sporta i rekreaciju uputili su apel svim građanima Mostara da budu svjesni važnosti tog lokaliteta i da svojim odnosom doprinose daljem njegovom uređenju i funkcionalnosti.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine