digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hafiski dersovi u Zenici

Autor: Muhamed Bilčević April 01, 2018 0

Medžlis islamske zajednice Zenica je proteklu subotu, 24. marta poslije jacije namaza u dvanaest džemata na svom području organizovao već tradicionalnu tribinu „Ders hafiza-riječ hafiza“.

 

Prilika je to za okupljanje džematlija koji gravitiraju određenom području gdje je organizovana tribina, kao i za aktivnije druženje imama te svakako poruke predavanja hafiza Medžlisa Zenica.

Ovogodišnja predavanja održana su u džematima:  Vranduk – hfz.dr. Safet ef. Husejnović, Klopče – hfz.mr. Enes ef. Beganović, Gornja Zenica – hfz.dr. Mevludin ef. Dizdarević, Tetovo – hfz. Amir Kaknjo, Šerići – hfz. Fahir ef. Arnaut, Seoci – hfz. Husejn ef. Čajlaković, Gradišće – hfz. Sead ef. Šahinović, Orahovica – Kovačevići – hfz. mr. Ishak ef. Efendić, Babino – Drugavci – hfz. Sulejman ef. Rafuna,  Janjići – hfz. Muhamed ef. Kolić i džemat Stranjani  hfz. Zehrid ef. Rešić. Za ovu priliku izdvojit ćemo nekoliko poruka naših hafiza sa dersa.

Džemat Vranduk imao je čast ugostiti hfz. dr. Safet ef. Husejnovića koji je za ovu priliku uputio pet savjeta utemeljenih na Poslankovom s.a.v.s. hadisu: Ebu Hurejre, radijallahu 'anh, rekao je: „Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, upitao je: 'Ko će od mene uzeti ove riječi i postupati po njima ili podučiti drugoga koji će postupati po njima?' Rekao sam, kaže Ebu Hurejre, radijallahu 'anh: 'Ja ću, Allahov Poslaniče!' Uzeo me je za ruku i nabrojao pet stvari. Rekao je: 'Čuvaj Allahove granice, bićeš najbogobojazniji čovjek! Budi zadovoljan s onim što ti je Allah dodijelio, bićeš najbogatiji čovjek! Čini dobročinstvo svome komšiji, bićeš vjernik! Želi drugim ljudima ono što želiš i sebi, bićeš musliman! I ne smij se mnogo, jer, uistinu, pretjerano smijanje umrtvljuje srce!'“ [Hadis su zabilježili: Tirmizi (2227), Ibnu Madže (3207), Ahmed (7748), El-Bejheki (9543), (11128), Ebu Ja'la (6240), Taberani u „Evsatu“ (7054) i Albani ga je spomenuo u „Zbirci vjerodostojnih hadisa“ (930) i kaže da je hadis hasen-dobar.]

Džematlije džemata Gornja Zenica te imami okolnih džemata, u ovom ciklusu Dersa hafiza imali su priliku da se druže sa hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarevićem. Govoreći o suri El-Asr i vremenu kao Božijem blagodatu ljudima hafiz je posebno istakao korišenje slobodnog vremena u korisne svrhe te društveno korisne svrhe.

Džemat Janjići imao je čast da se druži sa hafizom Muhamed ef. Kolićem koji je prisutnim džematlijama govorio o iskrenosti  koja se posebno manifestira kroz iskren odnos prema Allahu dž. š., prema Poslaniku a. s. i prema samome sebi. Kroz prizmu kur’anskih ajeta i poruka Miljenika a.s. istakao je vrijednost istine i štetnost laži kako za pojedinca tako i za zajednicu.

Hfz. Amir ef. Kaknjo je zijaretio džemat Tetovo gdje je u jako prijatnoj i lijepoj atmosferi govorio o suri Hudžurat u kojoj su zastupljeni propisi koji se odnose na čovjekov ahlak odnosno lijepo ponašanje.  Hafiz se bazirao na ajete koji  počinju sa „O vjernici“ uz preporuku da se kompletan uvid u poruke ove sure može steći čitanjem prijevoda značenja a posebno intenzitnim razmišljanjem i istraživanjem kroz tefsire ove sure.

Džemat Orahovica-Kovačevići je imao čast pored gosta predavača ugostiti i glavnog imama Medžlisa Zenica mr. Jakub ef. Salkicu koji je ovu priliku iskoristio za dodjeljivanje nagrada i diploma polaznicima mekteba koji su pred hfz. Sakib ef. Grabusom naučili Amme džuz. Hafiz Ishak ef. Efendić je nakon ovih lijepih i svečenih trenutaka za mualime a posebno polaznike mekteba i djecu, uputio poruku govoreći o našem lijepom dinu i standardima vjere koji bi morali da budu konstantni. Posebno je istakao najviše vjerske standarde i norme koji trebaju u velikoj mjeri da krase vjernike ali je istakao i one najniže norme i standarde ispod kojih vjernik ne bi smio da ide, kako bi očuvao svoju vjeru i identitet.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine