digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Duvno: Edukativno druženje u džematu Stipanjići

Autor: April 05, 2018 0

U nedjelju 01.04.2018 god. Poslije akšam namaza u mektebskoj učionici Stipanjićima, održano je edukativno druženje i saradnja MIZ Tomislavgrad gdje je gošća bila koordinatorica za rad sa ženama MIZ Livno Šejla Mujić-Kevrić

Tema predavanja je bila „Majka kao model ponašanja svakom djetetu do perioda adolescencije“. Osim ove teme na druženju se govorilo i o mogućnostima ženskog aktivizma na nivou MIZ Tomislavgrad gdje će prva podrška biti od strane Udruženja žena MIZ Livno. Organizator ovog susreta bili su glavni imam MIZ Tomislavgrad i džemat Stipanjići. Susretu se odazvao velik broj aktivistica iz svih okolnih džemata u Tomislavgradu. Poslije jacija namaza druženje se nastavilo uz kolače, kahvu i šerbe. Ono što je važno istaći ovdje je to da društveni aktivizam jako aktuelan na ovim prostorima. Na uzoru na svoje susjedne sugrađanke mnoge žene Tomislavgrada su voljne sudjelovati i osnovati udruženje. Ponukane lošim stanjem u bosanskohercegovačkom društvu, lošom ekonomskom, političkom i socijalnom situacijom, odlaskom sve većeg broja mladih porodica i pojedinaca ove žene se polako bude. Društveni aktivizam se u javnom diskursu uglavnom definiše kao „poduzimanje određene akcije kojom se otvoreno i transparentno radi na postizanju i ostvarivanju određenih društveno-političkih ciljeva i koristi“.

Islam nas uči da je čovjek društveno biće, kao takav on je dužan da djeluje kroz zajednicu, kroz džemat, na promociji i afirmaciji dobra, istine, promociji morala. Dobro društvo će omogućiti osobi da nauči korisna znanja, pokaže besprijekoran integritet i da čini vrsna djela. Društveni aktivizam je nužnost na kojoj inzistira šerijat, jer čovjek je slab kad je sam, a jak kad je u džematu, u zajednici. U islamu društveni aktivizam se temelji na kur'anskom principu dobra i zabranjivanju zla, o kojem se eksplicitno govori u ajetu „ Jedni drugima pomozite u dobročinstvu i čestitosti(bogobojaznosti) a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu; i bojte se Allaha, jer Allah strašno kažnjava (El- Maide, 2)

duvno2

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine